Täna “Laseris”: ülikallis 5G võrk toob tuhanded saatjad ning vähiohu!

TV3

Ülikalli 5G võrgu ehitamiseks maksab meist igaüks 1000 eurot. See pole valikute küsimus, vaid nii lihtsalt on. Kuid küsimus pole ainult rahas. Teadlased väidavad, et kõrgete sagedustega 5G on tõsiselt ohtlik meie tervisele - põhjustab alzheimerit ja geenimutatsioone. 

Euroopas on välja arvutatud, et aastaks 2025 võib linnas ühe ruutkilomeetri peale tulla 800 5G saatjat. See tähendab seda, et mobiilimastid on tulevikus kõikjal. Lambipostis on saatja, bussipeatuses on saatja, Vabaduse kella otsas on saatja ning isegi kanalisatsioonikaevus on saatja. 

See, et saatjaid on nii palju ja nad kasutavad varasemast palju kõrgemaid sagedusi, on pannud paljud teadlased üle maailma küsima: kas 5G on ikka ohutu, või oleme me alustamas hävitavate mõjudega hiiglaslikku inimkatset?

“Uuringud näitavad selgelt kõrgenenud ajukasvajate riski,” on Rootsi onkoloog Lennart Hardell tuleviku pärast mures.

“Kõige suurem saab olema mõju viljakusele,” lisab Washingtoni ülikooli emeriitprofessor Martin Pall.

Nii Hardell kui Pall on mõlemad uurinud sageduste mõju organismile. Katsed hiirte peal panevad neid arvama, et 5G võrgu rajamine ilma põhjalike uuringuteta inimese suhtes on absoluutne lolluse tipp.

Telekommunikatsioonifirmad arstide muret aga ei jaga. “Meil ei lastaks neid saatjaid panna kui need oleksid tervisele kahjulikud,” on Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli muretu.

Miks üldse 5G võrku vaja peaks olema ja mis see endaga kaasa toob, näeb täna õhtul TV3s  kell 20:00 saates “Laser”.

Kommentaarid puuduvad