Vaata ootamatut kaadrit: Kas Indrek Saar hakkas ka tõesti pensionireformi pooldama? 

Seitsmesed

Pildil on kaader septembrikuisest “Laserist”, kus Indrek Saar räägib pensionireformist ja sellest, miks on vajalik muuta II pensionisammas vabatahtlikuks. Vähemalt esmapilgul tundub nii. Tegelikult rääkis “Laseris” pensionist muidugi hoopis Helir-Valdor Seeder ja Indrek Saare nägu on lihtne võltsing. 

Tegemist on deepfake'iga ehk süvavõltsinguga, millest saab tõenäoliselt järgmiste valimiste kõige olulisem mõjutus-tööriist. Deepfake on tehisintellekti abi loodud video, mis tegelikult ei vasta tõele. Lühidalt öeldes võimaldab see vahetada videos inimese näo ära nii, et tulemus on peaaegu täiuslik. 

Väga lihtne on jätta ka mulje, et inimene on purjus. Nii levitasid selle aasta kevadel Ameerika president Trumpi pooldajad halvustavat videot esindajate koja spiikrist Nancy Pelosist.

“See oli reaalne ettekanne, aga kuivõrd inimene rääkis seal kiiresti ja eripäraselt, siis video pandi kolmveerand kiirusega käima ja see jättis mulje, et inimene on joobes,” toob analüütik Priit Talv välja lihtsa näite, kuidas võltsingute abil saab poliitikat teha. 

Üks video ei muuda muidugi veel kõike, kuid videote võltsimise tehnoloogia areneb iga päevaga ja Ameerika Ühendriikide luureorganisatsioonid muretsevad juba praegu, et süvavõltsingud võivad olla osa mõjutustegevustest, millega 2020. aasta presidendivalimistesse püütakse sekkuda. 

Kas valijate mõjutamine tegelikult ka nii lihtne on ja kas “Laseril” õnnestub poliitikat muutev võltsvideo valmis teha, näeb juba täna õhtul kell 20 TV3 saates “Laser”.  

Kommentaarid puuduvad