Läbipaistvates öösärkides „nunnad“ liibuvad klubimuusika saatel vastu krutsifiksi: Veneetsia patriarh nimetas telesarja solvavaks

Seitsmesed

Kuna Oscari-võitjal Paolo Sorrentinol ei lubatud verivärsket telesarja “Uus paavst” Vatikanis üles võtta, võis oodata katoliku kiriku ägedat reaktsiooni sellele fiktsioonile Püha Tooli telgitaguste kohta. Kriitikat on esilinastumise järel tulnud küll Veneetsia patriarhilt, kuid Vatikan veel vaikib.

Veneetsia patriarh Francesco Morgalia kritiseeris sarja esimese kuue osa avakaadreid, kus rühm noori „nunni“ väänleb väljakutsuvalt Veneetsia vanas kloostris ümber suure helendava krutsifiksi, taustaks välkuv strobovalgus ja klubimuusika. Mida episood edasi, seda paljastavamaks ja läbipaistvamaks nunnade valged öösärgid muutuvad. 

Veneetsia patriarhaadi jaanuarikuises avalduses peeti seda stseeni solvavaks, kuna „narratiivis puudub kontekst“, mis taolist lähenemist õigustaks. Patriarhaadis kultuuripärandi eest vastutav isa Gianmatteo Caputo nimetas sarja fantaasiaks, millega teatraalsete kujundite poolest tuntud Sorrentino „kutsub esile vastuolulisi, kohati lugupidamatuid ja provokatiivseid reaktsioone“. „Klooster on muudetud mingit sorti petliku sisuga tantsulavaks, mis on asetatud kristluse peamise sümboli – risti – alla,“ ütles preester. „Stseen solvab ja rüvetab risti kui sümbolit ning on kohatu.“

Samas ei vääri „Uus paavst“ Caputo hinnangul tsenseerimist, ent ta kutsus üles televaatajaid seda konkreetset stseeni ignoreerima ning mitte laskma end provotseerida. Siiski oleks preestri arvates olnud soovitav keelata filmimine suure ajaloolise ja sümboolse väärtusega hoones nagu Veneetsia vana klooster.

„Uue paavsti“ eellugu, 2016. aastal valminud Sorrentino sari „Noor paavst“ Jude Law’ga peaosas sai Vatikanilt selgesõnalist kriitikat alles aasta pärast esilinastumist. Vatikani ajaleht L’Osservatore Romano pühendas sarjale kaheleheküljelise arvustuse, nimetades üldise positiivse hinnangu taustal kergemeelseks, salvavaks ja groteskseks viisi, kuidas sari näitab Püha Tooli toimimist. Samas leidis arvustuse autor Juan Manuel de Prada, et „Noore paavsti“ vaimulike vastases käras on samas imetlust kiriku vastu. Sorrentinol ei õnnestu tungida kiriku müstikasse, ent ta tekitab vaatajates „hämmeldust, et kuidas on sellisel nilbete kiidukukkede juhitaval institutsioonil võimalik kõik need laevahukud üle elada“, kirjutas de Prada.

Vatikani ametliku häälekandja aastapikkune vaikimine „Noore paavsti“ teemal oli märkimisväärne, kuna teised katoliiklikud ajalehed kritiseerisid sarja peaaegu ühehäälselt. L’Osservatore Romano peatoimetaja Gian Maria Vian põhjendas, et nad ei tahtnud meelega sarja eetrisoleku ajal debatti sekkuda. „Meilt taheti sarja õnnistamist või selle kogudusest väljaheitmist, aga ma ei tahtnud seda mängu kaasa mängida,“ rääkis peatoimetaja. „Nüüd sekkusime seetõttu, kuna see on oluline telesari, millest on saanud kultuuriline fenomen.“

„Noor paavst“ tõi  Jude Law’le nimitegelase rolli eest Kuldgloobuse nominatsiooni ning kunstniku- ja operaatoritöö kaks Primetime Emmy nominatsiooni. “Noort paavsti” on tänaseks näidatud 154 riigis, Eestis on sari täies mahus nähtav voogedastusteenuses Go3 (https://go3.tv/series/noor-paavst,serial-1024091).

Sarja jätkulooks ongi samuti Sorrentino kirjutatud ja lavastatud „Uues paavst“, kus nimiosas on kaks korda Oscarile nomineeritud John Malkovich ja Jude Law. Uue sarja värsked episoodid esilinastuvad kodumaises voogedastusteenuses Go3 (endine TVPlay Premium) iga laupäeva öösel samal ajal ülemaailmse esilinastusega, esimest kaheksat osa näeb Go3-s (https://go3.tv/series/uus-paavst,serial-1024418) juba praegu. Hooaja viimane episood jõuab Go3 sel laupäeval, 8. veebruaril.

Kommentaarid puuduvad