“Laseris“ soovitab kaoseks ettevalmistuja: “Istu kodus, ära tölla ringi!”

Seitsmesed

Tänases „Laseris“ uuritakse, kuidas koroonakarantiinis ellu jääda. Ette võetakse Eesti parimad kaoseks ettevalmistujad, tehes nende keldris väikese inventuuri.

Möödunud nädalal välja kuulutatud eriolukord pani inimesed hullunult poode tühjaks ostma ja seda osaliselt ka põhjusega - parem karta, kui kahetseda. Kunagi ei tea, millal eriolukord kriisiks üle läheb. Kuid kas varutud WC-paberi hunnikutest ka reaalses elus kasu on?

Nädala toiduvaru, akupangad, retseptiravimid ja joogivesi on vaid mõned asjad, mida riik kriisiks varuda soovitab. Kui palju neid varusid aga tegelikult vaja on ja kus neid varusid  linnakorteris hoida? 

“Kõige hullemas seisus on kortermajade elanikud ja kõige enam hukutab võimetus tulla raamist välja - selle raami nimi on elektrivarustus,” selgitab ellujäämiskoolitaja Erki Vaikre, kellel on toanurgas kriisikott alati valmis. Vaikre kotis pole muidugi ainult toit ja ravimid, vaid ka enesekaitsevahendid. “Varudest on kasu ainult siis, kui sa suudad neid kaitsta,” on Vaikre tõsine ja selgitab, miks peab kriisivarude hulgas ka relv olema: “Neljandaks päevaks on kõigil külm, on paha ja kodus lapsed, kes tõmbuvad külmast siniseks – siis hakkab kehtima tugevama õigus.” Kas inimesed metsistuvad?

Kuid ellujäämiskoolitaja Vaikre pole ainus, kes kriisiks valmis on. Raplamaal elav perekond Hinrikus ostis eelmise aasta lõpus uue maja just sellepärast, et iseseisvalt hakkama saada ja on nüüd paari kuuga ka korralikud varud hankinud. Neil on isegi oma veinikelder. “Kui mina lähen poodi, siis ostan kõigepealt juustu ja veini, et mugavusasjad oleksid olemas, siis vaatan edasi. Tatart ja purgisuppi meil lademetes ei ole,” tutvustab naiskodukaitsja Sälli Hinrikus oma varusid. Hinrikused on ühed vähesed, kes ei pidanud möödunud neljapäeval poodi piima ja leiba kokku ostma tormama. “Mu laps ju täna küsis murelikult, kas meile ikka piisab järgmiseks paariks nädalaks,” naerab Hinrikus.

Kuidas kaoseks valmis olla ning millistest varudest on kasu ja millistest ainult tüli, näeb juba tänaõhtuses TV3 “Laseris” algusega kell 20.00.

Kommentaarid puuduvad