„Laseris“ Anna Kaneelina ja Jan Uuspõld: kas Eestis on naised ja mehed võrdsed ning mis on TikTok

uudised.ee

Tänases TV3 „Laseris“ uurib saatejuht Marii Karell, kui võrdsed on inimesed Euroopa suurima palgalõhega riigis Eestis. Lisaks ootab vaatajaid meeleolukas eksperiment – mida kujutab endast TikTok?

Anna Pärnoja, artistinimega Anna Kaneelina, on võtnud südameasjaks ühiskonnas valitseva soolise ebavõrdsuse ja usub, et kõik me oleme võrdsed indiviidid. “Kõik inimesed hoolimata soost, orientatsioonist, nahavärvist, on võrdsed ja neile kehtivad võrdsed õigused. See on selline loogiline asi. Me oleme indiviidid,” räägib aasta alguses Eesti Muusikaauhindade galal enim auhindu noppinud Anna Kaneelina. 

Kuid ometi on Eestis Euroopa suurim palgalõhe: 23%.  Euroopa Liidus keskmiselt on meeste ja naiste palgalõhe 14,7% ja väikseim Rumeenias, kõigest 3%. Väiksem palgalõhe ei tähenda  alati suuremat  soolist võrdsust. Palgalõhe on väiksem tihti neis riikides, kus ka naiste tööhõive on väiksem.

Tänaõhtune “Laser” läheb tänavale, et uurida inimestelt, kas tõesti on olukord nii hull? Vastused, mida küsimustele saame, on kohati aga enam kui üllatavad. Kas mehed ja naised on võrdsed? “Eestis ei ole. Seal, kus mina elan, on, aga Eestis ei ole,” on Hollandis elav eestlane veendunud. “Mees on siiski see, kes peab peret üleval. Nii on kombeks,” kommenteerib „Laseri“ küsitluses noor tütarlaps. “See on absurdne, kõik peaksid võrsed olema,” hüüab üks. “Traditsioone peab hoidma,” on eksperimendis osalenud mees resoluutne.

Ehk siis - kumb on parem, kas mees- või naispresident; kelle õlul on kodutööd; kes peab lauast püsti tõusma ja ketšupi tooma; kes on targem?

Lisaks saab tänases „Laseris“ selgeks, mida kujutab endast TikTok, mis juba aastaid on noorte jaoks äpp number 1. Lapsed ja noored lihtsalt on TikTokis. Ja mitte ainult noored - üha enam leiab sealt ka vanemaid, eriti nüüd, kui kõik kodus peavad püsima. Nii on TikToki tee leidnud näitlejad, lauljad, medõed, aga isegi politseinikud.  Nad vaatavad videosid, kommenteerivad neid ning teevad videoklippe ka ise. Kokku on äpil üle maailma 800 miljonit aktiivset kasutajat ja keskmine noor veedab TikTokis iga päev vähemalt tunni. “TikTokis ei pea olema kasutaja, sa võid seal lihtsalt olla,” toob 17-aastane Amanda Margaret Treier välja põhjuse, miks TikTok nii populaarne on. Amanda Margaretil endal on lühikese ajaga üle 1,5 miljoni jälgija ja tema videod on saanud pea 60 miljonit meeldimist.

See on ülemaailmne videokommuun, mille märksõnaks on muusika. On see tants või niisama taidlemine, äpi kasutajad väljendavad end muusika saatel nii nagu parasjagu torust tuleb - ja alati ei ole tulemus kõigile arusaadav.

“Sa tõesti näed, et midagi toimub sinu silme all, justkui saad ka osa võtta, aga tegelikult aru ei saa mitte midagi. Milleks see üldse on või mida seal teha annab? Mitte midagi ei saa aru,” kirjeldab TikTokiga paar kuud tutvust teinud Jan Uuspõld oma kogemust. Huvi selle imepärase maailma vastu tekkis Janil oma naise Gerli tõttu, kes äppi juba kasutas ning koos temaga esimesed videod ka sündisid. Kuigi Jan oma sõnul midagi aru ei saanud, mis ta tegi, osutusid tema videod väga populaarseks. “See levis nagu kulutuli, ma sain sellele kohe üle 70000 vaatamise,” meenutab Jan oma esimest videot.

Kuid mitte kõigile noortele ei meeldi, et “vanad” nende mängumaale tulevad. Näiteks kommenteeriti näitlejat: “Oi, Uuuspõld!” või “Mis see vanamees siin teeb, ära eksinud või?”.

„Laser“ on TV3s täna kell 20.00.

 

Kommentaarid puuduvad