Täna “Laseris”: ohtlik suuvesi, koolikiusajast rahvastepall ning Mattias Naan uut tehnikavidinat testimas!

uudised.ee

Hooaja viimases „Laseris“ uurib saatejuht Marii Karell, miks rahvastepalli peetakse koolikiusu põhjustajaks, kui ohtlik võib olla suuvesi ning milline tehnikavidin vaimustab koomik Mattias Naani.

Kuivõrd rahvastepalli on meedias tituleeritud kiusu tekitavaks spordialaks, siis uues plaanitavas kehalise kasvatuse õppekavas rahvastepalli enam sees pole. Kuid äkki oleks aeg see vana mäng lihtsalt veidi ümber teha? “Rahvastepall võib soodustada lastes seda uskumust, et ma võin teist rünnata ja et teise ründamine on okei. Nii füüsiliselt kui ka verbaalselt,” selgitab SA Kiusamisvaba Kooli uuringukoordinaator Kristiina Treial, miks rahvastepall praegusel kujul koolidesse ei sobi. “Ega olegi sellist head koolitussüsteemi, see on jäetud väga palju õpetaja peale,” tõdeb Südalinna kooli õpetaja Kristi Laidvee ja lisab: “Iga klassiga ei saagi rahvastepalli mängida. See oleneb klassi iseloomust. Mõni klass on kiuslikum.” Ehk siis saatan peitub detailides ning oluline on õpetaja, kes otsustab, milliseks ta laseb sellel mängul kujuneda. Kui mängu veidi muuta, saaks ka Treiali sõnul sellest asja.

„Laser“ uurib, millised on uued rahvastepalli reeglid, mis sügisel koolidesse võiksid jõuda ja millised on tagajärjed, kui koolikiusamine jätkub.

Lisaks uuritakse, kas lisaks hambapesule on suuhügieeni hoidmiseks hädavajalik ka suuvesi, mida on seostatud vähiga. Hambaarstid üle maailma ütlevad, et enamik poes müüdavatest suuvetest on kuivatavad ja seetõttu ka vähi teket soodustavad. “Tapab ära mitte ainult halvad, vaid ka head bakterid, tekitab põletustunnet ja on ka tegelikult vähirisk,” selgitab hambaarst Piret Schults. “Laseri” juhuslikult valitud esimeses suuvees on koostisosade seas kohe kaks ainet, mida hambaarstid vältida soovitavad. Seda, kas suuvee puhul on tegemist lihtsalt turunduslikult ülespuhutud tootega või on sellest muud kasu, saates näebki.

Koomik Mattias Naan aga testib, kui hea on iPhone 11 Pro kaamera. Naan tegi sellega Tigranile muusikavideo. “Me teadsime, et meil niikuinii mingit eelarvet ei ole,” põhjendab Naan, miks nad just sellise otsuse tegid. Video vändati kolme mehe ja kolme tunniga, valmis toote jaoks kulus vaid üheksa duublit. “Kõiki trikke ma siin ei hakka avalikustama, aga vihjeks võin öelda, et ehituspood aitas,” naerab Naan. “Sellel on ikka nii mental-hea lainurk, et…” Vanad telemehed vangutavad küll siinkohal päid, kuid kas tõesti on võimas telefon võimalus teha ihuüksi päris-televisiooni? Saatejuht Marii Karell sõidab Saaremaale kohale ja paneb uue tehnikavidina igati proovile.

Hooaja viimane „Laser“ alustab TV3s täna kell 20.00.

Kommentaarid puuduvad