5 filmisoovitust Tuhkatriinu-lugude austajatele

uudised.ee

14. juunil esilinastub kanalil TV3 Film Prantsuse koomiline draama “Madam”. Amanda Sthersi lavastatud linateos jõudis kinodesse 2017. aastal.

“Madam” ei ole kindlasti esimene film, kus käsitletakse kahest nn eri maailmast inimese vahelise suhte tekkimist ja seega ühiskondlike eelduste ja normide purustamist. Taolised Tuhkatriinulikud lood on meile tuttavad nii kaua, kui filmikunst ise.

“Madamil” ja temaga sarnanevatel filmidel on meile tänapäevalgi nii mõndagi õpetlikku öelda, mistõttu koostasime nimekirja analoogsetest linateostest. Osa neist on enamikule meist varasemast tuttavad, ent mäluvärskendus kulub kvaliteetse filmi puhul alati marjaks ära.

 

  1. “Minu veetlev leedi” (1964) - Lerneri ja Loewe’i samanimelisel muusikalil (mis omakorda G. B. Shaw “Pygmalioni” ainetel loodud) põhinev kinoklassik. Lugu räägib lihtsast kokni päritolu neiust Eliza Doolittle’ist (Audrey Hepburn), kes kohtub ennasttäis foneetikaprofessor Henry Higginsiga (Rex Harrison). Mees lubab naljatlevalt sõber kolonel Pickeringile (Wilfrid Hyde-White), et suudab neiu “õiget” inglise keelt rääkima panna ja teda õukonnas veenvalt tõelise daami pähe tutvustada.

 

  1. “Gigi” (1958) - Eelmainitud autorite, Lerneri ja Loewe’i sulest sündinud laule hõlmav muusikaline romantikafilm, mis põhineb Sidonie-Gabrielle Colette’i samanimelisel romaanil. Gigi (Leslie Caron) on Belle Époque’i kurtisaan, Gaston (Louis Jourdan) aga rikas Pariisi koorekihi seelikukütt. Nooruspõlve sõbrad, mõlemad tunnevad eelseisvate, juba näiliselt ette planeeritud elude suhtes vastumeelsust ja Gaston leiab, et vaatamata vanusevahele on ta kõige õnnelikum Gigi seltsis.

 

  1. “Kaunis naine” (1990) - Järjekordne kinoklassik millega on tuttav iga romantiliste filmide austaja. Garry Marshalli lavastatud rom-com on lugu Hollywoodi prostituudist Vivian Wardist (Julia Roberts), kes viimasel ajal just eriti õnnega koos ei ole olnud. Ta palkab jõukas ärimees Edward Lewis (Richard Gere), et naine teda ärilistel ja ka mitteametlikel üritustel saadaks. Filmi fookuses on Wardi ja Lewise tärkav suhe esimese mehe juures veedetud nädala vältel. “Kauni naise” pealkiri põhineb Roy Orbisoni maailmakuulsal laulul “Oh, Pretty Woman”.

 

  1. “Manhattani teenijatüdruk” (2002) - Romantiline komöödia üksikemast Marisast (Jennifer Lopez), kes töötab ühes Manhattani hotellis teenijannana. Rikas poliitik (Ralph Fiennes) peab naist jõukaks seltskonnadaamiks ja armub temasse. 

 

  1. „Madam“ (2017) - Anne (Toni Collette) ja Bob (Harvey Keitel) on Ameerika abielupaar, kes on end Pariisis sisse seadnud. Mees ja naine otsustavad oma kaheteistkümnele sõbrale luksusliku dinee korraldada, ent ootamatult arvab end külaliste hulka ka Bobi poeg. Õhtustajate arv oleks nüüd seega 13, ent ebausklik Anne palub teenijannal Marial (Rossy de Palma) nendega liituda, et õnnetut arvu vältida. Maria peab teesklema, et on abielupaari varakas sõbratar Hispaaniast. Maria kohtub Briti aristokraat Davidiga (Michael Smiley) ning nende kasvavast vastastikusest sümpaatiast tärkab õitsele suhe. “Madam” on žanrilt satiir, mis võtab sihikule klassilõhestumuse tänapäeva Pariisis.

 

Kommentaarid puuduvad