Tõestisündinud lugu USA olümpiasportlasest, kes elas üle jaapanlaste vangilaagri

uudised.ee

“Murdumatu” on lugu Ameerika olümpiavõistlejast ja ohvitserist Louis “Louie” Zamperinist (Jack O’Connell), kes II maailmasõja päevil suutis pärast lennukiga õnnetult ookeanis maandumist parvel 47 päeva ellu jääda, misjärel sattus mees jaapanlaste kätte sõjavangi ja saadeti erinevatesse vangilaagritesse.

Tegemist on 2014. aastal ilmavalgust näinud Ameerika Ühendriikide sõjalise draamaga, mille lavastas ja produtseeris megastaar ja Oscarivõitja Angelina Jolie. Film põhineb 2010. aasta raamatul “Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption” (“Murdumatu: II maailmasõja lugu ellujäämisest, vastupidavusest ja lunastusest”), autoriks Laura Hillenbrand. Tegemist on tõsielul tugineva looga.

 

Peaosades näeme Jack O’Connellit (“71”, “Seberg”), Domnhall Gleesonit (“Ex Machina”, “Tähesõjad: jõud tärkab”) ja jaapanlasest muusikut Takamasa Ishiharat, artistinimega MIYAVI. 

Kuna “Murdumatu” on nüüd Eestis vaadatav Go3 teenuses, siis jagame huvitavaid seikasid Louis Zamperinist, kangelaslikust mehest, kes käesoleva linateose inspireerinud.

 

1.    Marakrati taustaloost – Itaallastest immigrantidest vanematele 26. jaanuaril 1917 sündinud Zamperini kasvas üles California osariigis Torrance’is, tal oli ka vanem vend ja kaks nooremat õde. Et noormees esialgu inglise keelt ei rääkinud, sai ta naabruskonna laste kiusu osaliseks. Enesekaitse eesmärgil õpetas isa teda poksima ja Zamperini väidab, et peagi oli ta kiusupunnidele väärikas vastane. Ta oli poksimises juba nii hea, et hakkas aina enam “tagasi tegema” ja mees väidab, et oli sellest peaaegu sõltuvuseski, nii et otsis peagi ise tüli norimiseks võimalusi. Poiss hakkas viie aastaselt suitsetama ja kaheksaselt alkoholi pruukima. Teismelisena sattus noormees pidevalt pahandustesse, näiteks tegi õhust tühjaks kummid õpetaja autol, kes teda eelnevalt noominud oli, ning viskas politseiauto pihta tomateid. Tema pere oli veendunud, et teda ootab ees vanglasaatus.

 

2.    Keskkooli tähelend – Louis’i vanem vend Pete soovitas noormehel kogu oma “paha poisi energia” suunata hoopis millessegi kasulikku, näiteks sporti Torrance’i keskkoolis. Õnneks võttiski noormees end kokku ja oli peagi California parimate sportlaste seas. Zamperini saavutas lausa omaealiste seas üleriigilise rekordi, kus jooksis ühe miili (~1.6km) vaid nelja minuti ja 21 sekundiga. Peagi teenis ta välja hüüdnime “Torrance’i tornaado”.

 

3.    Olümpiamängud – Pärast keskkooli lõpetamist kutsuti Zamperini stipendiumiga Lõuna-California Ülikooli, kus ta asus treenima 1936. aasta Olümpiamängudeks. Koolis püstitas ta järjekordse rekordi omaealiste seas, kus jooksis miili nelja minuti ja kaheksa sekundiga. Rekord püsis tema nimel järgnevad viisteist aastat. Noormees suundus Berliini, et rahvusvahelisel tasemel võistelda ja ehkki jäi noormees 5000-meetri jooksus kaheksandale kohale, vapustas ta publikut sellega, et sooritas ühe kiireima viimase-ringi-jooksu ürituse ajaloos. Publiku seas vaatas mänge ka Adolf Hitler, kes tuli noormeest pärast võistlust õnnitlema, “Ah, you’re the boy with the fast finish,” (“Aa, sina oled see poiss, kes kiire finiši tegi”). Zamperini on hiljem öelnud, “It wasn’t until many years later that I looked back and realized I’d shaken hands with the worst tyrant the world has ever known” (“Alles aastaid hiljem meenutasin ja mõistsin, et olin kätt surunud maailma ajaloo kõige julmema türanniga”. 

 

4.    Ameerika õhujõud – Ülikooli lõpetanud, plaanis Zamperini sportlasekarjääri jätkata, lootusega teha ülihea sooritus 1940. aasta taliolümpial, ent II maailmasõja algus keeras tema, nagu paljude teistegi idealistlike noorte meeste, plaanid pea peale. 1941. aastal astus ta Ameerika õhujõu sekka, kus teenis 372. pommimeeskonnas, tema roll oli B-24 vabastaja-pommitaja (B-24 Liberator bombardier). Zamperini ise tõdes, et teismeea mässumeelne elu oli teda sõjaks hästi ette valmistanud. 1943. aasta 27. märtsil oli Zamperini kümne kaaslasega Vaikse ookeani kohal päästemissioonil, kui nende lennuki kaks mootorid ühtäkki töötamast lakkasid. Lennuk maandus vette ja kaheksa meeskonnaliiget hukkusid. Mis juhtus edasi ja kuidas meie peategelane nii õnnelikult pääses, saate teada filmist “Murdumatu”.

 

Filmi „Murdumatu“ näed Go3 voogedastusteenuses: https://go3.tv/movies/murdumatu,vod-1022548

Kommentaarid puuduvad