Sõjadraama “Midway”: 7 fakti II maailmasõja pöördelise lahingu kohta

uudised.ee

2019. aastal kinolinadele jõudnud eepiline sõjadraama “Midway lahing” jutustab loo II maailmasõja pöördelisest sündmusest Vaikse ookeani rinde aladel (4.-7.06 1942).

Filmi režissöör on sakslane Roland Emmerich, kes on muu hulgas lavastanud “Godzilla” (1998) ja “2012” (2009). “Midways” kohtame nii mõndki tuntud nägu nii kino- kui muusikamaailmast. Kaasa teevad Patrick Wilson (“Ooperifantoom”, “Kurja kutsumine”), Luke Evans (“Kaunitar ja koletis”, “Kääbiku” triloogia), poistebändi Jonas Brothers liige Nick Jonas, 2010. aasta Disney filmis Rapuntslile hääle andnud lauljatar Mandy Moore, Woody Harrelson (“Näljamängude” filmid) jpt.

 

“Midway lahing” esilinastub filmikanalil TV3 Film sel laupäeval, 4. juulil kell 21.00, mispuhul otsustasime jagada huvitavaid seiku lahingu kohta, millest film loodi.

 

 1. USA salateenistusel oli jaapanlaste rünnak ette teada. Nimelt kasutas Jaapani merevägi koodi, mis põhines raamatu šifritel, see tegi aga salasõnumite dešifreerimise palju lihtsamaks kui näiteks sakslaste Enigma või Lorenzi koodide mõistmise. USA vägesid hoiatati samal aastal, et jaapanlased plaanivad rünnakut.

 

 1. Chuichi Nagumo oli Jaapani mereväe aseadmiral ja Japanese First Air Fleeti ehk Jaapani esimese õhulaevastiku komandör. Tegemist on mehega, kes juhtis edukalt Pearl Harbori rünnakut ning hiljem Jaapani vägesid Midwayl. Nagumo oli kõigi Vaikse ja India ookeanide rünnakute komandör. Hiljem sooritas ta ebaõnnestunud Saipani lahingus enesetapu, nagu ka ligikaudu tuhat tema kaasvõitlejat ja 22 tuhat tsiviilisikut, kes eelistasid pigem surra kui end võidukate ameeriklaste kätte anda. 

 

 1. Midway lahingu alguses üritas Jaapan samal ajal vallutada ka Aleuudi saarestikku. Selle eesmärk oli USA sõjajõudude ja nende tähelepanu hajutamine, et tagada edu Midway okupeerimisel.

 

 1. USA õhujõud ja merevägi olid eelmise aasta Pearl Harbori üllatusrünnakus peaaegu hävitavalt lüüa saanud. Kõik kaheksa mereväe sõjalaeva olid kahjustatud, kaks neist täielikult hävitatud ja ülejäänud kasutusest eemaldatud. See tähendas, et USAl ei olnud võitlusvõimelisi laevu, mida Midwayl kasutada. 

 

 1. Arvestades Jaapani tehniliste jõudude (sõjalaevad ja neid toetavad laevad, allveelaevad, õhusõidukid jne) ülekaalu, levis üldine arvamus, et jaapanlased on lahingus edukad ja suudavad Midway vallutada. Enne alistust Midwayl ei olnud Jaapani merevägi üle viiekümne aasta ühtki lahingut kaotanud.

 

 1. Pärast neli päeva kestnud lahingut otsustas Jaapan oma väed Midwaylt tagasi tuua, sest ponnistuses USA territooriume okupeerida olid jaapanlased kaotanud ligi 300 õhusõidukit, neli õhusõiduki kandjat ja 3500 meest. Sellegipoolest suutis Jaapan hävitada osa USA mere- ja õhujõust, sh lennukikandja USS Yorktowni

 

 1. Midway lahing oli teise maailmasõja vaatepunktist pöördelise tähtsusega, sest kuni selleni oli ameeriklastel Vaikses ookeanis pigem kaitsja kui ründaja roll, eriti arvestades laastavat intsidenti Pearl Harboris. Pärast kõnealust lahingut vahetasid kaks suurriiki osad ning Jaapan oli sunnitud Vaikse ookeani territooriume pigem kaitsma kui vallutama.

2019. aastal kinolinadele jõudnud eepiline sõjadraama “Midway lahing” jutustab loo II maailmasõja pöördelisest sündmusest Vaikse ookeani rinde aladel (4.-7.06 1942).

Filmi režissöör on sakslane Roland Emmerich, kes on muu hulgas lavastanud “Godzilla” (1998) ja “2012” (2009). “Midways” kohtame nii mõndki tuntud nägu nii kino- kui muusikamaailmast. Kaasa teevad Patrick Wilson (“Ooperifantoom”, “Kurja kutsumine”), Luke Evans (“Kaunitar ja koletis”, “Kääbiku” triloogia), poistebändi Jonas Brothers liige Nick Jonas, 2010. aasta Disney filmis Rapuntslile hääle andnud lauljatar Mandy Moore, Woody Harrelson (“Näljamängude” filmid) jpt.

 

“Midway lahing” esilinastub filmikanalil TV3 Film sel laupäeval, 4. juulil kell 21.00, mispuhul otsustasime jagada huvitavaid seiku lahingu kohta, millest film loodi.

 

 1. USA salateenistusel oli jaapanlaste rünnak ette teada. Nimelt kasutas Jaapani merevägi koodi, mis põhines raamatu šifritel, see tegi aga salasõnumite dešifreerimise palju lihtsamaks kui näiteks sakslaste Enigma või Lorenzi koodide mõistmise. USA vägesid hoiatati samal aastal, et jaapanlased plaanivad rünnakut.

 

 1. Chuichi Nagumo oli Jaapani mereväe aseadmiral ja Japanese First Air Fleeti ehk Jaapani esimese õhulaevastiku komandör. Tegemist on mehega, kes juhtis edukalt Pearl Harbori rünnakut ning hiljem Jaapani vägesid Midwayl. Nagumo oli kõigi Vaikse ja India ookeanide rünnakute komandör. Hiljem sooritas ta ebaõnnestunud Saipani lahingus enesetapu, nagu ka ligikaudu tuhat tema kaasvõitlejat ja 22 tuhat tsiviilisikut, kes eelistasid pigem surra kui end võidukate ameeriklaste kätte anda. 

 

 1. Midway lahingu alguses üritas Jaapan samal ajal vallutada ka Aleuudi saarestikku. Selle eesmärk oli USA sõjajõudude ja nende tähelepanu hajutamine, et tagada edu Midway okupeerimisel.

 

 1. USA õhujõud ja merevägi olid eelmise aasta Pearl Harbori üllatusrünnakus peaaegu hävitavalt lüüa saanud. Kõik kaheksa mereväe sõjalaeva olid kahjustatud, kaks neist täielikult hävitatud ja ülejäänud kasutusest eemaldatud. See tähendas, et USAl ei olnud võitlusvõimelisi laevu, mida Midwayl kasutada. 

 

 1. Arvestades Jaapani tehniliste jõudude (sõjalaevad ja neid toetavad laevad, allveelaevad, õhusõidukid jne) ülekaalu, levis üldine arvamus, et jaapanlased on lahingus edukad ja suudavad Midway vallutada. Enne alistust Midwayl ei olnud Jaapani merevägi üle viiekümne aasta ühtki lahingut kaotanud.

 

 1. Pärast neli päeva kestnud lahingut otsustas Jaapan oma väed Midwaylt tagasi tuua, sest ponnistuses USA territooriume okupeerida olid jaapanlased kaotanud ligi 300 õhusõidukit, neli õhusõiduki kandjat ja 3500 meest. Sellegipoolest suutis Jaapan hävitada osa USA mere- ja õhujõust, sh lennukikandja USS Yorktowni

 

 1. Midway lahing oli teise maailmasõja vaatepunktist pöördelise tähtsusega, sest kuni selleni oli ameeriklastel Vaikses ookeanis pigem kaitsja kui ründaja roll, eriti arvestades laastavat intsidenti Pearl Harboris. Pärast kõnealust lahingut vahetasid kaks suurriiki osad ning Jaapan oli sunnitud Vaikse ookeani territooriume pigem kaitsma kui vallutama.

Kommentaarid puuduvad