Milline oli Pablo Escobar tegelikult? Narkparuni poja uus dokumentaal annab vastused

uudised.ee

Dokumentaalsari "Escobari paljastamine" heidab ainulaadse pilgu 20. sajandi ühe kurikuulsama ning vastuolulisema isiku, Pablo Escobari, isiklikku ellu. Esimest korda 25 aasta jooksul räägivad Kolumbia uimastikunni lähedased, sealhulgas mehe poeg ning lesk, mehe elust ja sellest, mis toimus toimus jõhkra allilmaelu kardinate taga.

Narkoparuni ainukese poja Juan Pablo sõnul on seni tema isa elu kujutatud liiga glamuursena. Turvakaalutulustel Juan Sebastián Marroquíni nime kandnud poja sõnul ei ole tema dokumentaali eesmärk isa nime puhtaks pesta. Vastupidi – doksarjas kuuleme veelgi jõhkramaid lugusid. Ta julgeb alles nüüd minevikust rääkida, sest enamik tema isa vaenlaseid on kas surnud või vangis.

Põnevat doksarja näeb nüüd Baltikumi suurimas voogedastusteenuses Go3. Sellega seoses otsisime välja veel huvitavaid fakte Escobari elust, mida Sa seni ilmselt ei teadnud.

  1. Oma ekstravagantses Puerto Triunfo häärberis ehitas Escobar muudele luksustele lisaks Inglismaa ja Prantsusmaa kuningate kombel eraloomaaia. Sealsete elanike hulka kuulusid kaelkirjakud, elevandid, jõehobud ja paljud teised loomad. Jõehobud, näiteks, elavad seal tänaseni.
     
  2. Enne seda, kui mees narkoäriga tegelema hakkas, müüs ta näiteks smugeldajatele varastatud hauakivisid ja proovis kätt ka autoärandamisäris. Tundus aga siiski, et mees leidis narkomüügi näol endale lausa ideaalse karjääri - 1980. aastate vältel oli Escobari Medellini-nimeline kartell vastutav umbes 80% kokaiini eest, mis Ameerika Ühendriikidesse jõudis.
     
  3. Escobar oli tõeline pereinimene. 1976. aastal, 27-aastaselt 15-aastase Victoria Henao Vellejoga abiellunud, pidas mees lähikondlasi prioriteediks. Näiteks siis, kui perekond oli sunnitud redus elama, jäi tema tütar Manuela haigeks. Pablo põletas talle sooja tegemiseks umbes kaks miljonit dollarit sularaha. Siin ei ole midagi imestada, sest mehel oli lausa nii palju raha, et ostis endale sularaha transportimiseks eraldi lennuki. Samuti kulus tal väidetavalt iga kuu $2500 paljalt sellele, et osta kummipaelu, mis ta sularaha koos hoiaksid.
     
  4. Nime “Kokaiinikuningas” on mees tõesti välja teeninud. Narkootikumide transportimiseks on ilmselgelt vaja veidi nutikust ja kavalust, et vältida võimudele vahele jäämist ja muid sekeldusi. Üks viise kokaiini transportimiseks oli Escobari kartellil näiteks väärtusliku kraami lennukirataste sisse peitmine. Piloot, kes niivõrd riskantse lennureisi ette võttis, võis teenida kuni $500,000 päevas.
     
  5. Lisaks eelmainitud hüüdnimele nimetati Escobari vahel ka Robin Hoodiks. Mees nägi kõvasti vaeva, et Kolumbia halvemal järjel elavaid inimesi aidata. Samuti pakkus ta, et võib tasuda kümne miljardi suuruse riigivõla (ehkki sealgi olid tal oma kasud sees). Siiski annetas ta haiglatele ja kirikutele ning isegi üksikisikutele, ehitas staadioneid ja parke ning töötas üldise heaolu nimel.

Kommentaarid puuduvad