Kolm üllatavat fakti “Downton Abbey” kohta 

uudised.ee

Kõik “Downton Abbey” fännid, rõõmustage! Nimelt jõuab 8. augustil esmakordselt eetrisse samanimelise sarja ainetel vändatud film. Eelmainitud kuupäeval saab linateost nautida TV3 Film kanali vahendusel kell 21.00. 

Tegemist on 2019. aasta teises pooles kinolinadele jõudnud ajaloolise draamafilmiga, mille sündmustik keerleb, nagu seriaaliski, Yorkshire’i maapiirkonnas elava perekond Crawley ja nende teenijate ümber. Seekord tuleb Downtoni elanikel valmistuda kuninga ja kuninganna külaskäiguks, mis osutub eeldatust mõnevõrra keerulisemaks. Nimelt jõuab koos kuningliku kaaskonnaga Downtonisse ka palgamõrvar, kelle eesmärk on korraldada monarhile atentaat. See teravdab kuningapere ja Crawleyde niigi pingul suhteid ning keerutab taas üles ka vanu intriige. 

“Downton Abbey” stsenarist on seriaali looja Julian Fellowes, režissööriameti on endale võtnud Michael Engler. Suur osa samanimelise seriaali trupist on naasnud oma tegelasi käesolevas filmis taaskehastama, näiteks võib suurel linal uuesti kohata Maggie Smithi, Hugh Bonneville’i, Imelda Stauntonit, Michelle Dockeryt, Jim Carterit jpt. 

Et filmi juba tuleval laupäeval oma kodu diivanimugavustest nautida saab, jagame teiega vahvaid fakte filmi tegemisest ja seal toimunust. 

1. Kuningas George V ja kuninganna Mary - “Downton Abbey” sündmustik keerleb kuningapaari Downtoni visiidi ümber. See asjaolu toetub päriselule. Nimelt külastasid George V ja Mary tõepoolest Yorkshire’i, ehkki aastal 1912, filmis on see aastaarv tõstetud 1927. aaatale. Sarja ja filmi ideeline autor Julian Fellowes põhjendas otsust teha filmi keskseks sündmuseks kuninglik külaskäik sellega, et mehel oli eesmärk leida “Downton Abbey” jaoks mingisugune sündmus, mis mõjutaks nii nn pererahvast kui nende teenijaid ja ka külaelanikke. Fellowes oli äärmiselt õnnelik, kui avastas, et George ja Mary tõepoolest Yorkshire’i külastanud on. 

2. Mitmekülgsed autorid - Filmi režissöör Michael Engleri kogemuste pagas ei jää mitte alla maailma nimekamate kolleegide omadele. Engler võib oma portfoolios uhkustada nii mõnegi sarja osalise lavastaja tiitliga, näiteks on ta kaasa löönud selliste tuntud seriaalide kaamera taga nagu tuntud detektiivisari “Brooklyn Nine-Nine”, “Seks ja linn”, “Unbreakable Kimmy Schmidt” (e.k. “Murdumatu Kimmy Schmidt”), “Downton Abbey” ise jpt. Samuti on tõeline töömesilane “Downton Abbey” ideeline autor ja stsenarist Julian Fellowes. Nimelt töötas mees paralleelselt käesoleva filmiga lausa viie kõrvalise linateose kallal - “The Chaperone” (e. k. “Saatjadaam”; režissöör samuti Michael Engler), lühiseriaal “Belgravia”, jalgpallisari “The English Game” (e. k. “Inglise mäng”), “Five Arrows” (e. k. “Viis noolt”) ja “The Gilded Age” (e. k. “Kuldaeg”). Kõigi puhul on tegemist ajaloolise sisuga teostega. 

3. Kaval naine ja suursugune sünnipäev - Dame Maggie Smith, Violet Crawley osatäitja, oli kuuldavasti viimane filmi osatäitjatest, kes allkirjastas filmis osalemise lepingu. Põhjuseks oli see, et naine tahtis enne kindel olla, kas kõik teised “Downton Abbey” trupist samuti filmis osalema nõustuvad. Smith tähistas filmi võtete ajal ka 84. sünnipäeva. Selleks puhuks salvestasid tema kolleegid äärmiselt südamliku ja humoorika õnnitlusvideo. Vaata videot SIIT!

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tu3mP0c51hE[/embed]

Kommentaarid puuduvad