Neli fakti Oscari võitnud koomilise draama “Asepresident” taustast

uudised.ee

2018. aastal ilmavalgust näinud “Asepresident” on Ameerika Ühendriikide elulooline koomilis-draamafilm. Režissöör ja stsenarist kohtuvad siin filmis ühes isikus, kes on kuulsa sketšišõu “Saturday Night Live” peastsenarist Adam McKay. Kaasahaarav lugu räägib Ameerika Ühendriikide 46. asepresidendist Dick Cheneyst ja tema teekonnast USA võimukamaiks asepresidendiks saamiseni. Peaosas näeme “Batmanist” ja “Ameerika psühhopaadist” tuntust kogunud legendaarset Christian Bale’i, näitetruppi kuuluvad ka Amy Adams (“Ameerika afäär”, “Saabumine”), “Kontori” staar Steve Carell, Sam Rockwell (“Roheline miil”) ja paljud teised. 

Pühapäeval, 13. septembril, jõuab “Asepresident” TV3 Film kanalile. Kel huvi, sättigu end sel kuupäeval kell 21.00 teleri ette!

Et film peagi televaatajateni jõuab, otsisime filmi kohta välja nii mõndagi huvitavat, mida pelgalt linateose vaatamisest teada ei saa: 

Inspiratsioon - Tihti küsitakse filmi ideelistelt autoritelt / režissööridelt, kust tuli idee luua just selline film. USA 46. asepresident ei mõlgu meist kellelgi ilmselt iga päev meeles. Režissöör-stsenarist McKay räägib, et idee filmi loomiseks tuli tal nimelt “gripist tingitud meeltesegaduses”. 2016. aastal oli “Saturday Night Live’i” stsenarist haigena kodus, kui leidis riiulilt tolmukoguva Cheney biograafia. Just see raamat inspireeris teda endise asepresidendi lugu jutustama.

“W.” - Tõsi, McKay tegi filmi ainese valimisel küllaltki tavatu otsuse. Lähiajaloo poliitilistest tegelastest ei vändata just tihti linateoseid, iseäranis siis, kui lugu küllalt koomiline välja kukub. Seetõttu ongi üllatav, et “Asepresident” pole mitte ainus uuema aja film, kus G. W. Bushi, Ameerika 43. presidendi karjäär vaatluse all on. Nimelt ilmus 2008. aastal kolme Oscariga pärjatud režissöör Oliver Stone’i film “W.”. Viimase puhul on siiski keskendutud pigem Bushi enda karjäärile ja tegemist on tema elu ja presidendiametit puudutava kroonikaga.

Faktikontroll - Et tegemist on tõsielulise filmiga, ei saa mõningaid olulisi fakte kontrollimata jätta. Näiteks käsitletakse “Asepresidendis” seika, kus Cheney kaks korda üliprestiižsest ülikoolist Yale välja kukub. See vastab tõele. Esimest korda kukkus mees koolist välja alkoholiprobleemi tõttu (mida tema naine Lynne talle pidevalt ette heitis), ehkki filmis näidatud stseen, mis kujutab Cheneyt tõelise peolooma ja riiukukena, ei ole päris täpne kirjeldus. Pärast vaheaasta võtmist proovis päriselu-Cheney uuesti Yale’i saada, ent mees kukkus tolgi korral välja. Samuti vastab tõele Cheney kahekordne DUI (ing. k driving under the influence) ehk trahv purjus peaga sõitmise eest.
Üks ebatäpsus filmis on aga väide, nagu oleks Cheney Washingtoni jõudes oma tuleviku osas ebakindel ja tema ainus eesmärk oleks lihtsalt Valges majas töötada, olenemata poliitilistest vaadetest. Tegelikult olid mehe vaated Washingtoni jõudmise ajaks konkreetselt välja kujunenud, ta on alati olnud tuliselt konservatiivsete vaadetega. Seega on vale väita, et pealinna jõudes tal ühtki poliitilist kalduvust ei olnud.    

Kiitus - “Asepresidenti” peetakse üldiselt väärtfilmiks ja seda tõestavad mitmed mainekate filmiauhindade nominatsioonid (ja võidud). 91. Oscarite jagamise tseremoonial pälvis film lausa 8 nominatsiooni, sh parima filmi eest. Samuti sai see 76. Kuldgloobuste galal 6 nominatsiooni, sh parima peaosatäitja muusikalis või komöödias. Eelmainitud auhinna Cheney portreteerija Christian Bale ka võitis.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=aSGFt6w0wok[/embed]

Kommentaarid puuduvad