„Laseris“ selgub, et saia söömine võib mürgitada!

uudised.ee

Tänases TV3 “Laseris” selgub, et põllumajanduses kasutatavatel taimekaitsevahenditel on meie tervisele šokeerivalt kahjulik mõju. Näiteks tavalises saiaski võib leiduda ohtlike mürkide jääke.

 Eelmisel aastal müüdi Eestis 752 tonni taimekaitsevahendeid ning kõige enam kasutati just umbrohutõrjevahendeid, mille absoluutne turuliider on glüfosaat Roundup. See on ohu märk meile kõigile, sest põllumeeste kasutatud kemikaalid ei kao niisama lihtsalt, vaid me sööme need endale sisse. “Oli üks uurimus, kus 60% poest ostetud saiadest olid glüfosaadi jäägid sees,” toob Maaülikooli vanemteadur Eve Veromann näite. 80% Eesti põllumaade muldadest on leitud glüfosaadi jääke ning puhas pole ka põhjavesi. “Pandivere kõrgustikul on väga paljudes kaevudes mitmekordselt lubatud piirnorme ületavaid taimekaitsevahendite jääkide koguseid,” kirjeldab Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik. 

Seda, miks on olukord Eestis nii hull ja milline alternatiiv on põllumehel, uurib Marii Karell juba õhtuses „Laseris“. Marii oli täna külas ka Star FM Hommikuprogrammis, kus ta märkis, et tänu loomuomasele uudishimule on ta saates kajastamiseks leidnud väga põnevaid ja praktilisi teemasid, mis on toonud positiivseid muutusi nii tema enda kui ka paljude teiste ellu – nagu näitab vaatajate tagasiside.

Sügishooaeg on Marii Karelli ja „Laseri“ jaoks alanud hoogsalt – avasaate Tallinna jalgrattateede ohtlikkust testiv toomatieksperiment pälvis suurt tähelepanu ning ka maasikate teema tekitas palju kõneainet.

 „Laser“ on TV3s täna kell 20.00!

Kommentaarid puuduvad