“Laser“ uurib, kas jalanõud rikuvad tervise

uudised.ee

Tänases „Laseris“ selgub, et õigesti valitud jalanõudest sõltub tervis ja seda üllatavalt suurel määral.

“Kõige halvem, mis saab jalanõu juures olla, on see, et su varbad surutakse kinganinas kokku,” selgitab füsioterapeut Marii Meinberg, miks enamik kingi tegelikult käimiseks ei sobi. Kui võrrelda moodsat terava ninaga kinga ning paljast jalalaba, tekib tõesti küsimus: kuidas need varbad siia ära peaksid mahtuma? “Naiste kingad on üldjuhul kolmnurkse ninaga, see on õudus. Selliseid asju ei peaks kandma,” ütleb Meinberg.

Kuid see ei ole ainult tema arvamus. Paljud füsioterapeudid üle maailma kardavad, et suur osa haigusi saab alguse valedest jalanõudest. Kogu läänemaailm kannab jalanõusid, mis deformeerivad jalalaba. Vähe sellest, et varbad lähevad krussi ja laba muudab kuju. Tuleb ka välja, et põlve- ja seljavalu, konnasilmad ning valutavad varbanukid võivad olla valede jalanõude tagajärg. Süüdi ei ole ainult peened naistekingad, vaid igasugune toetav jalanõu, mis teeb jala laisaks. Iiri füsioterapeut Gerard Hartmann, kelle hoolde on end usaldanud maailma tippmaratoonarid, on öelnud, et jalgade panemine kinga sisse võrdub nende panemisega kipsi. Kipsis jala lihased kärbuvad kuue nädalaga. Sama toimub ka valede jalanõude puhul - lihased jäävad nõrgaks ja ei jaksa enam keha üleval hoida.

Selleks, et toestatud jalanõusid paremini müüa, on jooksujalanõude tootjad juba aastakümneid maksnud teadlastele, et nad tõestaks, kuidas toestatud jooksuking vigastusi ennetab. “Nad ei ole seda suutnud teha,” kinnitab Meinberg. Miks aga tootjad selliseid kingi müüvad ja kiidavad? “See on marketing,” võtab Meinberg asja kokku.

„Laser“ Marii Karelli juhtimisel uuribki, milline on normaalne jalalaba ning õiged jalatsid, millega tervist ära ei riku ning kuidas juba rikutud jalg korda saada.

„Laser“ on TV3s täna kell 20.00!

Kommentaarid puuduvad