„Laser“ uurib, mida rohelise elektri pähe tegelikult müüakse

uudised.ee

“Laser” võttis Marii Karelli juhtimisel ette elektrimüüjate rohelise energia paketid ning avastas, et rohelisega ei ole paljudel neil eriti midagi pistmist.

Eestis müüdav taastuvenergia ei ole üldjuhul tehtud päikesest ja tuulest, vaid hoopis täiesti tavalisest Eestimaa puidust; nii räägib Utilitas Tallinna elektrijaama juhatuse liige Andrus Tamm. “Ma ise nimetaks seda rohepesuks,” ütleb Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik. “See ei ole olemuselt roheline, kõik saavad sellest aru,” on energiaekspert Marek Strandberg veendunud. 

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi kinnitab “Laserile”, et inimestele võib tõesti üllatusena tulla, et rohelise energia tootmiseks puid maha võetakse. “Suurem osa Eestis toodetud taastuvelektrist tuleb biomassi põletamisest,” sõnab Veskimägi. Biomass on aga tavaline hakkepuit. Need on Eestis kasvanud metsad, mis on maha võetud ja kohapeal peeneks lastud. “Hinnad on sellised, et puitu kui toorainet ei tasugi müüa, see müüakse kütusena ja sinna lähevad täiesti korralikud puud, mida saaks kasutada ka ehitusmaterjalina, aga see hakitakse ja põletatakse ära,” ütleb Strandberg. 

Kellele on kasulik, et rohelise elektri nime all tegelikult puitu põletatakse - seda „Laser“ täna uuribki.

„Laser“ on TV3s täna kell 20.00.

Kommentaarid puuduvad