“Laser” uurib, mis saab taaskasutusse antud rõivastest tegelikult

uudised.ee

Tänaõhtuses TV3 „Laseris“ uurib saatejuht Marii Karell, mida oma vanade riietega teha, mida uute rõivaste ostmisel silmas pidada ning mis saab taaskasutusse antud rõivastest tegelikult.  

“Eestlased ostavad keskmiselt kolm uut riideeset kuus,” ütleb Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse programmijuht Harri Moora. “Võrreldes Läti ja Leeduga me ostame uusi rõivaid tunduvalt rohkem,” lisab ta.

Uusi ostes jäävad vanad üle ning eestlastele meeldib need taaskasutusse anda. Annetatud riiete kogused on suured, sest inimesed tõepoolest usuvad, et nende vanad riided on kellelegi abiks. “Laseri” ringkäik Uuskasutuskeskuses näitas, et uut omanikku ootavad seal ka täiesti uued rõivad, millel alles eelmise poe hinnasiltki küljes. Seega ostavad inimesed odava hinna tõttu uusi riideid endale tegelikust vajadusest rohkem. 

Eestlaste poolt ära visatud riiete kogused on meeletud. Uuskasutuskeskustesse üle riigi tuuakse iga kuu 60-70 tonni kasutatud riideid, mis tuleb kokku koguda, käsitsi sorteerida ja üle kontrollida. Otse edasimüügiks kõlbavad vaid vähesed ja enamik on lihtsalt prügi, millega pole midagi teha. Harri Moora purustab illusiooni, et kolmanda maailma riikide lapsed on meie vanade T-särkide üle äärmiselt tänulikud. “Tegelikult on Aafrikas see põhjustanud probleeme. Nendega ei ole seal midagi teha,” ütleb ta. Nii mõnedki Aafrika riigid on oma piirid juba sellise “humanitaarabi” ees kinni pannud. 

„Laser“ püüabki välja selgitada, kas kirjeldatud seisu arvesse võttes üldse leidub parimaid lahendusi. 

„Laser“ on TV3s täna kell 20.00.

Kommentaarid puuduvad