Täna “Laseris”: naistepäevaks ostetud miljonid õied on kuritegu keskkonnale

uudised.ee

Nädala pärast on naistepäev ja selle tähistamiseks kuhjatakse kõigepealt kõik Eesti kodud, kontorid ja kodukontorid üle lõikelilledega. Tänases "Laseris" uurime, kust on pärit miljonid naistepäevaks Eestisse imporditud lilled ning millist kahju sellega keskkonnale tehakse.

Mis peaks olema ühe ühe-eurose roosi hind tegelikult?

"Väga palju kõrgem, kui arvestada tema kasvatamiseks kulutavat ressurssi. Lisaks peab arvestama, et need roosid ei tule siit samast Eesti aiandist, vaid on kasvatatud Aafrikas," sõnab roheprojektide koordinaator Margot Roose.

Kuid kaunid roosid pole ainsad, mis Eestisse tuhandete kilomeetrite kauguselt kohale lennutatakse. Nii tulevad näiteks nelgid Kolumbiast. Paljud lilled jõuavad meieni Taist ja Hiinast, aga ka näiteks Austraaliast. Aasta läbi müüakse Eestis lilli, millest 90% on kasvatatud meist väga-väga kaugel.Lisaks eetilisele probleemile, kus Etioopias nälgivate laste toidu asemel kasvatatakse sealsetel põllumaadel Euroopasse lilli, on probleemiks suurtes kogustes kasutatavad mürgised kemikaalid, mis reostavad joogivett ja ümbritsevat loodust.

Pritsi palju kulub

Mingit piirangut, palju ühte lille kaitsevahenditega "turgutada" võib, ei ole.

"Kui toode ei lähe inimesele söömiseks, siis ei ole probleemi, siis võib säilitada või mürgitada palju vaja. See, et meil on käelaba suurune roos, mil on vars nagu puuoks, see niisama ei teki," jääb Roose skeptiliseks.

Ja kui te arvate, et lillede taimekaitsevahendiga üle kallamine on vaid kauge Aafrika mure, siis te eksite. Statistikaameti viimastel andmetel on Eestis enim tõusnud taimekaitsevahendite kasutamine just lilledel ja ehistaimedel.

"On testitud kindaid, millega floristid töötavad ja võeti proovid ka nende uriinist. Nendes kinnastes olid väga palju taimemürke endiselt ja ka uriinis oli mitut tüüpi pestitsiide, palju rohkem kui teistel," kõneleb Roose.

Kuidas lillesibulatega Eestisse inimestele ohtlikke haiguseid imporditakse ning mismoodi võiks naisi tegelikult sel päeval silmas pidada, näeb juba täna õhtul kell 20:30 "Laseris".

Kommentaarid puuduvad