“Laser” uurib: miks Hollandi tomat on maitsetu?

uudised.ee

Tänane “Laser” läheb Eesti Taimekasvatuse Instituuti Jõgeval, et uurida, millised on need õiged Eesti sordid, mille seemned me praegu kõik mulda pistma peaksime. Ja kuigi iga eestlane teab kartulit “Jõgeva kollane”, siis tegelikult tegeletakse Jõgeva Sordiaretuses ka muude köögiviljade aretamisega. Üheks viljaks on tomat ja Jõgeva on siin erakordne seetõttu, et see on maailmas kõige põhjapoolsem koht, kus tomateid aretatakse.

“Meil on tomatisorte kokku kaksteist. See, kes ei ole väga tuttav sortidega, ütleb, et nad on ju kõik punased, mis vahet seal on, aga need punased on kõik eri omadustega,” selgitab Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Ingrid Bender. Milline tomatisort on kõige maitsvam, selgub juba tänases saates. 

Miks Hollandi tomat on nii maitsetu?

“Tal peavad olema head tehnilised omadused, et ta kannataks korjamist kusagil kaugemas. Teda peab saama vaheladudes hoida, ta peab jõudma järgmisse riiki ning nädala või kahe pärast letile. Seal letil peab ta seisma veel ühe nädala kindlasti,” selgitab Bender.

See on ka põhjus, miks tasub eelistada just Eestis aretatud sorte. Meie enda sordid on meile palju maitsvamad. Neid ei ole küll võimalik aastaringselt poest osta, küll aga on need suvised paar nädalat tomatiaega seda maitsvamad.

Miks üldse erinevad sordid?

“Meil on Eestis nii kirju muld ja erineval mullal lähevad kasvama erinevad sordid. Kui üks sort ebaõnnestub, siis on lootus, et teine sort jääb ellu,” ütleb Eesti Taimekasvatuse Instituudi geenipanga juhataja Külli Annamaa.

Mitme sordiga katsetamine annab seega kindluse, et sügisel ei taba kasvatajat ikaldus. Lisaks annab erinevate sortidega katsetamine võimaluse ka saagisaamise aega pikendada. Külvates erineval ajal valmivaid tomateid, on võimalik pea terve suvi head Eesti tomatit nautida.

Milline on Eesti kõige maitsvam hernesort, milline kartul tuleks sel aastal kindlasti maha panna, et sügisel head kartuliputru saaks ning kuidas Jõgeval üleilmse näljahäda vastu võideldakse, sellest kuuled juba täna õhtul kell 20.30 kui stardib “Laser”.

Kommentaarid puuduvad