15 aastat sorteerinud ökoblogija: Eesti prügisüsteem on nii pagana keeruline, et mina ise ka alles õpin

uudised.ee

Seekordne “Laser” võtab pihtide vahele Eesti prügisüsteemi, mis lonkab kahte jalga. Kogenud ökoblogija Katariina Papp, kes on aastaid hoolikalt prügi sorteerinud ütleb, et see, mis meie prügisüsteemis toimub on üle mõistuse. “Inimesed kohusetundlikult pesevad ja kuivatavad ja mida kõike veel kilepiimapakiga ei tehta, aga seda tegelikult ei olegi võimalik ringlusse võtta,” avaldab ökoblogija muret Eesti jäätmekäitluse üle.

Viimase uudisena jõudis temani sorteerimisreegel, mille kohaselt tuleb kõik jogurtite, kohupiimade ja pudingite fooliumkaaned koguda eraldi ühte plekkpurki. Ainult nii jõuavad nad tegelikult sinna kuhu vaja. Vastasel juhul lähevad nad ahju.

“Üks asi, mis meil puudu on, on see, et info kogu aeg muutub ja me ei leia seda infot üles,” toob Eesti Maaülikooli jäätmekäitluse professor Mait Kriipsalu välja ühe süsteemi probleemi.

“Üks ametnik ütleb ühte, teine teist,” sõnab Papp ja lisab: “Ma olen 15 aastat sorteerinud. Aitab harjutamisest, muudame nüüd süsteemi selliseks, et päriselt ka oleks mõtet sorteerida.”

Kes süüdi: tootja või tarbija?

“Meie näeme siin kõvasti vaeva ja leiame lahendusi, ja teinekord ka päris kalleid lahendusi, siis tarbija tegelikult viskab nad ikka kõik ühte suurde prügikasti, kus nad lähevad kõik põletamisele,” kirjeldab HKScani juht Anne Mere.

“Paljud pakendid on valmistatud sellisest materjalist, mis põleb hästi. Eriti kui me hoolikalt selle kodus puhtaks peseme, siis see põleb väga hästi,” põhjendab professor Kriipsalu “Laserile”, miks paljud pakendid ahju satuvad.

“Tuleb ära lõpetada tavainimeste süüdistamine: te ei sorteeri prügi. Kui meil ei ole seda toimivat süsteemi, siis need pealkirjad, et “Eesti inimene ei viitsi prügi sorteerida”, on nõmedad,” on Papp kriitiline.

Prügi sorteerimine on Tallinnas kohustuslik olnud pea 20 aastat. Ökoblogija Katariina Papp on enda meelest korralikult sorteerinud viimased 15 aastat. Seda hoolimata sellest, et midagi on süsteemis valesti, sest kui isegi eriti hoolikas sorteerija nagu tema avastab tihti, et on siiani valesti sorteerinud, siis kuidas peaksid “tavainimesed” oskama õigesti sorteerida.

“Laser” arutab prügimüsteeriumi lahti ja näitab, millist prügi on mõtet sorteerida ja mida mitte juba homme õhtul kell 20:30 TV3s.

Kommentaarid puuduvad