Restoranide takeaway-karbid on mürgised! Vaata, millised lahendused aitavad teadlikumalt toitu kaasa osta

uudised.ee

⁠Kes on kunagi kasvõi kord Wolti või Bolti tellinud, teab, et toit pakendatakse tihtipeale ebamugavalt suurtesse plastkarpidesse.⁠ "Laser" uuris, kas ja kuidas oleks võimalik teadlikumalt ja keskkonnasõbralikumalt toitu kaasa tellida.

Tuleb välja, et populaarsed vahtplastkarbid on inimesele sootuks mürgised ja loodusele kahjulikud ning neist eraldub sooja toiduga kokkupuutumisel mikroplasti. Need küll  keelatakse tänavu juulis ära, ent mõningates popimates kohtades asendusena kasutusele võetud bioplast pole tegelikult lahendus.

Prügi tekib ikka tohutus koguses ja need biolagunevad karbid ei lähe ka komposti, sest see eeldaks nende eraldi kogumist ja tööstuslikku kompostimist, mida Eestis lihtsalt ei ole.

“Ükskõik milline ühekordne lahendus ei ole tegelikult hea. Probleem ei ole niivõrd materjalis, vaid selles, et seda kasutatakse niivõrd vähese aja jooksul,” põhjendab Kadi Kenk Teeme Ära Sihtasutusest, miks tuleks tegelikult minna igasugustelt ühekordsetelt karpidelt üle hoopis korduvkasutavatele lahendustele.

 „Laser“ on TV3 eetris juba täna kell 20.30.

⁠Kes on kunagi kasvõi kord Wolti või Bolti tellinud, teab, et toit pakendatakse tihtipeale ebamugavalt suurtesse plastkarpidesse.⁠ “Laser” uuris, kas ja kuidas oleks võimalik teadlikumalt ja keskkonnasõbralikumalt toitu kaasa tellida.

Tuleb välja, et populaarsed vahtplastkarbid on inimesele sootuks mürgised ja loodusele kahjulikud ning neist eraldub sooja toiduga kokkupuutumisel mikroplasti. Need küll  keelatakse tänavu juulis ära, ent mõningates popimates kohtades asendusena kasutusele võetud bioplast pole tegelikult lahendus.

Prügi tekib ikka tohutus koguses ja need biolagunevad karbid ei lähe ka komposti, sest see eeldaks nende eraldi kogumist ja tööstuslikku kompostimist, mida Eestis lihtsalt ei ole.

“Ükskõik milline ühekordne lahendus ei ole tegelikult hea. Probleem ei ole niivõrd materjalis, vaid selles, et seda kasutatakse niivõrd vähese aja jooksul,” põhjendab Kadi Kenk Teeme Ära Sihtasutusest, miks tuleks tegelikult minna igasugustelt ühekordsetelt karpidelt üle hoopis korduvkasutavatele lahendustele.

 „Laser“ on TV3 eetris juba täna kell 20.30.

Kommentaarid puuduvad