„Laser“ uurib, millised koroonaravimid aitavad ja millised surmavad

uudised.ee

Tänases TV3 „Laseris“ uurib Marii Karell, kuidas ravi haiglates reaalselt toimub, millal on lootust töötavale ravimile ning millised populaarsed soovitused toovad kasu asemel pigem kahju.

Oma kogemusest koroona läbipõdemisel saavad rääkida vaid need, kes on haigestunud kergelt. Raskelt põdedes lõpeb asi sageli surmaga. „Ei ole ühtegi ravimit, mis teeks koroonaviirusest -naksti - terveks,” kinnitab Tartu Ülikooli Kliinikumi kliiniline proviisor Jana Lass. Küll aga on olemas mitmed teiste haiguste jaoks mõeldud ravimid ja ravivõtted, millest loodetakse kasu olevat ka koroona põdemisel. Neist räägitakse sotsiaalmeedias ning neid soovitavad kohati ka perearstid. Päris iga soovitust ei tasu aga tõe pähe võtta.

„Mul on täiesti ükskõik, mis selle haiguse nimi. Me võime seda nimetada raskeks gripiks, koroonaks või sellele uue nime välja mõelda. Asi pole ju nimetuses. Asi on selles, et liigub ringi väga halb haigus,” sõnab värskes „Laseris” Ivo, kes vaevles koroona käes ligi kolm nädalat.

„Ühte silma hoidsin kinni, sest peavalu oli nii raju,” kirjeldab laulja Kaire Vilgats, kes kannatas kümme päeva kodus ja veetis nädala haiglas. Seal saadud koroonaravim õnneks aitas ja paari päeva pärast oli Kairel juba parem.

„Mis  aitas, oli see, kui sai hapniku peale,” meenutab Vilgats veel üht leevenduse pakkujat.

„Sõbrad lihtsalt ütlesid: kutsu nüüd kiirabi,” meenutab Egge, kuidas ta peale kahte nädalat kodus vaevlemist lõpuks haiglasse läks. Haiglas avastati, et 50% Egge kopsudest on juba põletikuga haaratud ning peale hapnikuravi pääses ta kuue päevaga koju.

Mis juhtub, kui satud koroonaga haiglasse? Tuleb välja, et head ravimit ei ole ja surmasuust pääsemine sõltub sinu enda varasemast käitumisest.

 „Laser“ on TV3s täna kell 20.30.

Kommentaarid puuduvad