TV3 esitleb kodumaist metsafilmide sarja!

uudised.ee

Alates laupäevast jõuab TV3 vaatajateni Eesti Metsaseltsi lühifilmide sari „Metsa eluring”, mille jooksul kohtutakse kaheksa erineva inimesega, kelle elu ja töö on tihedalt metsaga põimunud.

Sari jutustab kogenud metsameeste pilgu läbi lugusid Eestimaa majandusmetsadest. Vaatajad näevad, millised on metsa eluringi erinevad etapid, kuidas saab mets alguse, mida kujutavad endast aastakümned metsahooldust ning millist materjali metsadest saab.

Sarja esimene osa tutvustab metsamajandamise erinevaid etappe kahe metsamehe isikliku kogemuse kaudu. Metsaettevõttes Roger Puit metsahindajana töötav Mihkel Maala on elupõline metsamees, kes käib metsas tööl ning samas tunneb end seal kui kodus. Lõuna-Eesti metsade keskel elav metsaomanik ja ettevõtja Andres Olesk on kahe kümnendiga üles ehitanud metsaettevõtte Valga Puu, mida ta igapäevaselt juhib. Ise tutvustab Andres ennast metsafännina, kes veedab ka kogu oma vaba aja metsades. Mihkel ja Andres räägivad sellest, mis neid metsanduse juures paelub ja kuidas näeb välja nende igapäevatöö metsas.

Film annab ülevaate majandusmetsa eluringist, tutvustades eri vanuses metsa ja sellega seotud metsatöid. Andres näitab noort metsa, mille ta poegadega paar aastat tagasi istutas ning Mihkel viib meid 6-aastasesse metsa jalutama. Keskealises metsas räägib Mihkel harvendusraie vajalikkusest, näidates hooldamata ja hooldatud metsa. Andres toob vaatajad kaasikusse, kus harvester on parajasti tegemas hooldusraiet. Metsa elutsükli viimane etapp on uuendus – see, kuidas metsaomanik oma kodumetsas lageraiet teeb. Andres selgitab raielangil, millist materjali metsast saab ning millised on erinevad puidu sortimendid. Palk, paberipuit, energiapuu – kuidas nad üksteisest erinevad ja mida nendest teha annab. Filmi võtavad kokku Andrese mõtted metsa majandamisest ja selle olulisusest maapiirkondades.

„Metsa eluring" on TV3s laupäeval kell 09.30!

Kommentaarid puuduvad