Neli fakti uuest katastroofifilmist „Greenland: viimane varjupaik“

uudised.ee

„Greenland: viimane varjupaik“ on uus, 2020. aastal linastunud katastroofifilm, mis räägib perekonnast, kes võitleb ellujäämise ja koospüsimise nimel samal ajal kui planeeti ähvardav komeet Maa poole kihutab. Kuna see hinnatud põnevik esilinastub sel nädalavahetusel ka Eesti filmikanalil, tutvustame seda paari huvitava faktiga ja uurime, kuhu see paigutub maailmalõpufilmide pikas ajaloos.

 

Asteroidifilmide kuldaeg

Filmis „Greenland: viimane varjupaik“ on maad ähvardava komeedi nimi Clark, mis on pühendus ulmekirjanik Arthur C. Clarke’ile. Muude kosmoseteemaliste raamatute seas on Arthur C. Clarke kirjutanud ka novelli „Hammer of God“, mis räägib elust meie päikesesüsteemis 22. sajandil ning tulevikuinimeste võitlusest Maad ähvardava asteroidiga. Novell ilmus viis aastat enne selliseid legendaarseid 1998. a katastroofifilme nagu „Armageddon“ ning „Kokkupõrge“ (Deep Impact) ning inspireeris neist viimast olulisel määral.

 

Veel üks noogutus eelkäijatele

Filmis „Greenland: viimane varjupaik“ palub üks naaber varjupaika kaasa võtta oma tütre, kelle nimi on Ellie. See nimi on viide maailmalõpufilmile „Kokkupõrge“ (Deep Impact), kus ajakirjanikust peategelane arvas ekslikult, et poliitikud räägivad armukesest nimega Ellie. Tegelikult peeti silmas ELEd (Extinction Level Event) ehk planeedi väljasuremiseni viivat sündmust, mis ohustab maailma ka antud filmis.

 

Butleri teine katastroofifilm

Kui teile tundub, et olete seda filmi juba näinud, siis asi võib olla selles, et tegu on teise katastroofifilmiga, mille peaosas on Gerard Butler. 2017. aastal mängis ta filmis „Magnettorm“, kus tema tegelaskuju peab parandama maakera kliimat kontrollivad satelliidid enne kui need meie planeedi hävitavad. „Magnettorm“ sai kriitikutelt võtta, kuid teenis üle maailma rohkem raha, kui „Greenland: viimane varjupaik“. Samas kassatulu järgi neid võrrelda ei saa, kuna viimane linastus keset koroonaepideemiat, mil kinod olid suletud. Naispeaosa täidab uues põnevikus seriaali „Kodumaa“ eest Emmyle nomineeritud kaunitar Morena Baccarin.

 

Apokalüptiliste filmide koorekiht

„Greenland: viimane varjupaik“ on kriitikute ja vaatajate poolt kõrgemalt hinnatud kui Butleri „Magnettorm“. Pigem võrreldakse seda Spielbergi 2005. a suurepärase filmiga „Maailmade sõda“ (War of the Worlds), mille peaosas oli Tom Cruise ja mis teenis kolm Oscari-nominatsiooni. Tegu on katastroofifilmidega, kuid kummaski pole loodetud ainult võimsatele eriefektidele. Kaose ja hävingu taustal tõuseb mõlemas esile südamlik lugu ühe perekonna kokkuhoidmisest. „Greenland: viimane varjupaik“ hinnang jääb filmiportaalis IMDb „Maailmade sõjale“ alla vaid 0,1 punktiga.

 

Katastroofipõnevik „Greenland: viimane varjupaik“ esilinastub sel laupäeval, 5. juunil kell 21.00 kanalil TV3 Film, mida näeb satelliitteleteenuse Home3 ja teiste teleoperaatorite valikus.

Kommentaarid puuduvad