Seksuaaltervise edendaja Merilin Mandel: me peame vaatama kaugemale selle sõna esimesest poolest

uudised.ee

Seitsmestes uudistes vestlesime sel teemal, et kas lastega peaks rääkima seksuaalsusest juba lasteaias. Meile on sel puhul külla tulnud perearst Karmen Joller ning äsja 2020. Aasta seksuaaltervise edendajaks valitud Merilin Mandel.

Seksuaalkasvatuse seis on tänasel päeval palju parem kui kümme aastat tagasi. ''Lünklik on pigem see, et me endiselt mõtleme seksuaalkasvatusest kui mingist asjast, kus peab olema sõna seks sees. Seksuaalkasvatus on selline, et mida rohkem me teame, seda rohkem me räägime ja saame aru, et tegu on inimeste vahelise suhtlemisega ja austust täis suhtlemisega. Kui me vaataks kaugemale sõna esimest poolest ja jõuaks sõna teise pooleni, siis me liiguks ka rutem selles vallas edasi,'' sõnab Mandel. 

Perearst Karmen Joller räägib lastega nendel teemadel siis, kui nad läbivaatusele tulevad. ''Väiksemate laste osas on see pigem lastevanemate ülesanne. Väiksed lapsed ju küsivad, et emme, kust tulevad lapsed. Vanasti öeldi igasugu asju, aga kui mul on vastuvõtul mõni beebi, kellel on punane laik kuskil, siis öeldakse, et see kurenoka jälg,'' räägib Karmen Joller, kes ütleb, et asjadest peab rääkima nii nagu nad on. Vaata kogu intervjuud lähemalt videost.

[embed]https://play.tv3.ee/embed-video/-,CLIP-3373895[/embed]

Kommentaarid puuduvad