“Laser” paljastas rattateede uskumatu korralageduse: jooniseid punaseks värvimise kohta ei eksisteerigi!

uudised.ee

"Laser" proovib leida joonised, mille järgi on rattateed punaseks värvitud. Selle kohta ei leidu aga mitte ühtegi avalikku dokumenti ega saa ühtegi adekvaatset vastust, kus ja kas üldse kuskil mingeid ehitusdokumente eksisteerib. Jooniste tagaajamine on oluline sellepärast, et avalikku ruumi on hakanud linnavalitsus kujundama salaja ilma kogukonnaga nõupidamata ja kohalike elanike vajadusi arvestamata.

Näiteks hakkas linnavalitsus Uue-Maailma kodanike pahameeleks viadukti alla rajama bussiparki, mis paneb küsima, kas tihedalt asustatud linnaruumi on mõistlik ehitada bussipark, seda enam, et kohalikud lootsid, et sinna saab teha lastemänguväljaku. Maksumaksjaraha eest tehtavad asjad peaksid olema läbipaistvad, kuid tundub, et pigem hoitakse saladuses.

"Laser" läheb rattateede jaoks mõeldud pressikonverentsile ja loodab sealt saada vastuseid. Pressikonverentsil loetakse ette detailselt, mille peale läks kui palju raha ja lõppsummaks jäi natukene alla miljoni euro. Karell küsib Andres Harjolt (Tallinna Transpordiameti juhataja) , et kust leida jooniseid selle kohta, et miks just need osad punaseks värviti? Vastus aga jääb saamata, Harjo hakkab rääkima teisel teemal ja jooniste peale tuleb suur piinlik vaikus ja mõttepaus, sest nad ei tea joonistest tegelikkuses midagi. Karell nendib fakti, et umbes miljon eurot maksumaksjaraha sai kulutatud ja kust ta siiski leiab selle kohta jooniseid, mille peale raha raisati. Erik Sarapuu (peaspetsialist Tallinna Keskkonna ja kommunaalametis) väidab vahepeal, et ta leidis üles skeemid, kuid jällegi tegu on eskiisiga, mis ei ole päris joonised punaseks värvitud teede koht. "Laser" ajab taga nagu tuletikuga, et kus on projektid, skeemid, joonised ja kes siis otsustas selle kasuks. Sarapuu suudab otsuste kohapealt teatepulga edasi anda linnavalitsuse nõuniku Ain Saarnale ja sealtki tuleb üllatuseks vastus, et "aga kust mina peaksin teadma, mina ei ole ju värvija".

Jooniseid linnaruumi kohta reaalselt ei eksisteerigi. Lõpuks antakse pärisnimed - Olari Kärmas ja Jaak-Adam Looveer, kes töötavad ruumiloome kompentensi keskuses ja annavad oma arvamuse tehtud töö kohta, mille nad välja mõtlesid. Tegelikkuses tehti normaalselt ainult 3 asukohta nende plaani kohaselt ja ülejäänud värviti lihtsalt punaseks.

[embed]https://play.tv3.ee/embed-video/-,CLIP-3434031[/embed]

Kommentaarid puuduvad