Ilmateenistus: Pärnu lahes võib veetase tõusta üle kriitilise piiri

Reede keskpäevaks paisuvad tugevnevad tuuled tormiks ning Pärnu lahes võib veetase õhtul paariks tunniks tõusta üle kriitilise piiri.

Reedel liigub aktiivne tsüklon Rootsi keskosast üle Botnia lahe Pori lähistele ja õhtuks Saima järvistu kohale, Eestis jätkub tuule kiire tugevnemine ja veetaseme tõus. Reede keskpäevaks tugevneb edelatuul puhanguti 25 m/s, pärast lõunat paisub tuul kiiresti tormiks ning tuulepuhangud ulatuvad 28-32 m/s. Sisemaal tugevneb edelatuul, ulatudes puhanguti 20 m/s. Õhtul pöördub tuul saartest alates läände ja loodesse ning püsib tormisena, puhangud ulatuvad 28-32 m/s, Eesti lõunaosas võivad reede hilisõhtul või ööl vastu laupäeva puhangud tugevneda üle 20 m/s.

Laupäeva öösel jätkub lääne- ja loodetuule torm, rannikul ulatuvad puhangud 28, Saaremaa läänerannikul, Hiiumaal ja mandri looderannikul 32 m/s.

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tõuseb veetase teisipäeva õhtuks 90-120 sentimeetrit, Soome lahe idaosas kuni 140 sentimeetrit ning Pärnu lahes ja Liivi lahe idarannikul 150-160 sentimeetrit üle keskmise. Pärnu lahes pole välistatud, et kella 20-22 ajal tõuseb veetase lühiajaliselt kuni 170 sentimeetrini üle keskmise, ületades sel juhul kriitilise taseme.

2005. aasta jaanuari tormi ajal tõusis Pärnus veetase 295 sentimeetrit üle keskmise. Hiljem täpsustas Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituut, et 2005. aasta 9. jaanuaril kell 6.50 oli veetase Pärnus 272 sentimeetrit üle keskmise. Samal ööl kell 4.30 registreeriti mõõtmisajaloo kõrgeim veetase Tallinna lahes – 1,52 meetrit, ja Muuga lahes – 1,57 meetrit üle keskmise.

2005. aasta jaanuaritorm räsis peamiselt Lääne-Eestit ja saari. Torm põhjustas suurt ainelist kahju ja nõudis ühe inimelu, kui 93-aastane naine kukkus Pärnus oma üleujutatud hoovis vette ja uppus.

Kommentaarid puuduvad