HÕISSA SUVI! Ilmateenistuse andmetel jagub suvesoojust augusti lõpuni

BNS

Pirita rand
Foto: Priit Simson / Delfi

Kuigi augustis on tulemas ka jahedaid ja vihmaseid ilmu, prognoosib ilmateenistus, et mõnusat suvesooja jagub vahelduva eduga kuu lõpuni. 

Kuu esimeseks päevaks kattis lõunast tulnud madalrõhkkond Eesti idapoolse osa tiheda sajuga. Kuid juba teisipäeval eemaldub keeris ühes vihmapilvedega Karjala poole ja Eestis on tõusva õhurõhu foonil paaril päeval vaid üksikuid hoovihmasid ja mõõduka suvesoojaga ilm.

4. ja 5. augustiks kandub Eestisse edela-lõunavoolusega kuumust ning päevased maksimumid tõusevad 25 kraadi ümbrusse, 5. augustil kuni 30 kraadini ning suuremat sadu ei tule. 6. augustil liigub üle Eesti madalrõhulohk ühes vihmahoogude ja äikesega ning selle järel pääseb läänekaarest sisse jahedam õhumass. Järgnevate ööde madalaimad näidud langevad selgema taeva korral alla 10 kraadi. Päeval on nii päikest kui laiguti arenevaid hoogsajupilvi ning nende all piirdub õhusoe 20 kraadi ümbruses tiirutavate termomeetrinäitudega.

Tugevnev kõrgrõhkkond aga vähendab päev-päevalt saju võimalust ning alates 9. augustist võiks nelja-viiepäevast kuivemat perioodi oodata ning temperatuurifoon tõuseb taas südasuvisele tasemele.

Kuu keskpaiku pääseb tõenäoliselt madalrõhkkond Läänemere õhuruumi ning toob mõneks päevaks vihma ja muudab ilma värskemaks.  Kuu viimane kolmandik peaks kõrgrõhkkonna tugevnemisel kuivema ja suvesooja ilmaga algama.

Kuu lõpupäevil muudab tõenäoliselt läänekaarest sisse tungiv madalrõhkkonna ilma vesisemaks ja jahedamaks.   

Nii saab lõikuskuu jooksul nii südasuvist sooja kui sügisehõngulist jahedust ja tervikuna kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane, mis on 15,8-18 kraadi, kohati võib isegi pisut kõrgemaks kujuneda. Sademeid on normi piires või vähem, kusjuures norm on 66-91 millimeetrit.

Kommentaarid puuduvad