Prognoos: millist ilma on oodata tänavustel jõuludel?

BNS

Lumi
Foto: 123rf

Ilmateenistuse prognoosi järgi toob detsember kohati 20 miinuskraadist madalamad temperatuurid ja on soodne pinnas valgeteks jõuludeks, kuna kuu lõpus on sulapäevi harva.

Detsembri keskmine õhutemperatuur tuleb normist madalam, kusjuures norm jääb vahemikku -2,7 kuni +1,6 kraadi. Sademeid on normi piires või vähem, kusjuures norm on 38-70 millimeetrit.

Kuu alguses jääme Venemaa kõrgrõhuala lääneserva. Ilm on üsna pilvine mõõdukate külmakraadidega. Seejärel tekib üle Nordkapi liikuva madalrõhkkonna ja Taani väinade lähistel areneva madalrõhuala koostöös madalrõhuvöönd, mis kulgeb üle Läänemere ja Eesti Soome ja toob 6.-7. kuupäevaks tugeva saju ja Lääne-Eestisse korraks ka sula.

Seejärel tugevneb taas Venemaal kõrgrõhuala ning Grööni merelt Skandinaavia ja Soome põhjaossa jõudnud väga külm õhumass kandub loodevoolus aeglaselt Eestisse. Õhutemperatuur iga ööpäevaga langeb ja saavutab oma miinimumi kuu keskpaiku, kui selgetel öödel langeb kraadiklaasi näit paiguti -20 kraadist madalamale. Seejärel temperatuurinäidud aeglaselt tõusevad, kuid ilm jääb jätkuvalt talviseks. Sademeid on üksikutel päevadel.

Kuu viimane kolmandik tuleb muutliku talveilmaga, kuhu vahele eksib ka üksikuid sulapäevi.

Kommentaarid puuduvad