Politsei: Kopenhaageni tulistajal on olnud vaimse tervise probleeme

Pilt: 123rf
Pilt: 123rf

Kopenhaageni kaubanduskeskuses kolme inimese tapmises kahtlustataval 22-aastasel mehel on olnud probleeme vaimse tervisega, teatas Taani politsei esmaspäeval.

"Kahtlusalune on psühhiaatritele tuttav, rohkem ei soovi ma kommenteerida," ütles Kopenhaageni politseiülem Sören Thomassen , kelle sõnul ohvrid tunduvad olevat valitud juhuslikult ja terroriaktile ei viita miski.

Kopenhaageni kaubanduskeskuses sai pühapäeval tulistamises surma kolm inimest ja veel mitmeid haavata, teatas Taani politsei.

"Me teame nüüd, et hukkunuid on kolm ja on ka haavatuid. Surma sai üks 40-aastane mees. Teised kaks ohvrit olid nooremad. Neist üks naine ja teine mees," ütles Kopenhaageni politseiülem Soren Thomassen ajakirjanikele.

"Kolme haavatu seisund on kriitiline," lisas politseiülem. Haavatute täpset arvu pole siiani täpsustatud.

Thomasseni sõnul oli tulistajaks 22-aastane Taani kodakondsusega noormees, kes politsei esialgsel hinnangul tegutses üksi. Mõrtsukas on vahistatud. Motiivi osas ei soovinud politsei esialgu oletusi teha, kuid märgiti, et mees oli korrakaitsjatele varasemast tuttav, kuigi siiski vaid kaudselt. 

"Uurime seda kuriteona, kus me ei saa välistada, et tegemist on terrorirünnakuga. Meil on käimas tohutu uurimine," ütles politseijuht.

Politsei avalduse kohaselt ei olnud mõrtsuka kinnivõtmine "mingil moel dramaatiline" ehk meedia hinnangul võib järeldada, et mees alistus.

Kopenhaageni politsei kirjutas kohe pärast tulistamist suhtlusvõrgustikus Twitter, et suured politseijõud saadeti Field'si kaubanduskeskuse juurde kesklinnas ja lennujaama.

"Me oleme sündmuskohal, tehti laske ja mitu inimest on saanud pihta," lisati teates.

Politsei teatas veidi hiljem, et on võtnud seoses tulistamisega kinni ühe inimese.

"Üks isik on seoses tulistamisega kinni võetud," kinnitas politsei.

Pealtnägijad rääkisid Taani meediale, et esimeste laskude kostudes tormas kaubanduskeskuse väljapääsu poole üle saja inimese. Tunnistaja ütles ajalehele Ekstra Bladet, et politsei tegi hoiatuslaske ja käskis meestulistajal relv maha visata.

"Politseinikud karjusid, et ta relva maha viskaks ja tegid paar hoiatuslasku ning siis jooksime minema," rääkis pealtnägija ajalehele.

Tunnistajad kirjeldasid ühtlasi, kuidas kahtlusalune üritas inimesi rahustada rääkides, et tal on mängurelv.

"Ta ei jooksnud inimesi jahtides, vaid tegutses rahulikult," rääkis üks tunnistaja riiklikule telekanalile.

"Äkki kuulsime tulistamist, mina kuulsin 10 lasku ja me jooksime nii kaugele kui saime, et seejärel tualetti varjuda," rääkis Isabella rahvusringhäälingule DR. Naine ütles, et oli end kaubanduskeskuses kaks tundi peitnud.

Teised tunnistajad kirjeldasid tulistajat pika mehena, kes kandis jahipüssi, kuid hilisema informatsiooni kohaselt oli mõrtsukal ka käsirelv.

Politsei palus õhtul kõigil tunnistajatel nendega ühendust võtta. Korrakaitsjad kutsusid ühtlasi kaubanduskeskuses viibinud inimesi üles lähedastega ühendust võtma, et neid rahustada.

Viimastel andmetel uurib politsei internetti postitatud videoid, milles väidetavalt on kujutatud kahtlustatavat relvaga, mida ta suunab endale pähe.

Tulistamine toimus kella 17.30 paiku ja põhjustas kaubanduskeskuses paanika. Paljud keskuse külastajad olid minemas lähedalasuvale Royal Arenale kontserdile, kus pidi esinema Suurbritannia laulja Harry Styles. Kontsert tühistati pea koheselt peale juhtunut.

"Mu tütred pidid minema Harry Stylesi vaatama. Nad helistasid mulle, et keegi tulistas kaubanduskeskuses. Nad olid seal parajasti restoranis, kui see juhtus," rääkis 53-aastane rootslane Hans Christian Stolz, kes tuli oma lastele järgi.

"Arvasime alguses, et inimesed jooksevad, sest nad olid Harry Stylesi näinud, siis saime aru, et tegu on paanikas inimestega. Jooksime oma elu eest," kirjeldas Stolzi tütar Cassandra. 

"Minu meeskond ja mina palvetame kõigi eest, kes olid seotud Kopenhaageni kaubanduskeskuse tulistamisega. Olen šokeeritud," kirjutas Styles ise Snapchati postituses.

Kommentaarid puuduvad