Ööpäevaga kaks inimest tapnud eluaegne vang lasti vabadusse

BNS

Politsei
Foto: Anni Õnneleid / Delfi Meedia

Tallinna ringkonnakohus lubas vabadusse ligi 30 aastat trellide taga viibinud eluaegse vangi, kes tappis 1992. aasta juulis vähem kui ööpäeva jooksul kaks meest, neist ühe Peipsi ääres Kallastel ja teise Tallinnas, kirjutab Postimees. 

Viru maakohus arutas eluaegset vanglakaristust kandva 56-aastase Aleksandr Nikolajevi vabastamist aprillis, kuid ei olnud veendunud tema edaspidises õiguskuulekuses ja otsustas ta trellide taha jätta. Mees kaebas otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse, kus otsustati juunis, et käitumiskontrolliga saab riske maandada ja Nikolajevi võib lubada vabadusse. Otsus jõustus juuli alguses ja Nikolajev jalutab juba mitu nädalat ringi vaba mehena.

Ringkonnakohus lubas Nikolajevi vabadusse kümneaastase katseajaga, sellest viis esimest aastat peab ta käima regulaarselt kriminaalhooldaja juures. Viis aastat pärast vabanemist ei tohi ta tarvitada alkoholi ning peab elama Jõhvis vabanenud vangide rehabilitatsioonikeskuses. Mees ei tohi teadlikult suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega. Esimene aasta pärast vabanemist peab Nikolajev kandma elektroonilist jalavõru.

Kohus leidis positiivsena, et Nikolajev läbis vanglas mitu sotsiaalprogrammi ning omandas eesti keele C1 tasemel. Iseloomustuse järgi on vanglas vähenenud tema enesekesksus ja teiste süüdistamine. Positiivsena on välja toodud ka tema margikogumise hobi ning töötamist raamatukogu abitöölise ja koristajana.

Nikolajevil oli tema vabastamise kohtuliku arutelu ajal üks distsiplinaarkaristus teiselt vangilt keelatud eseme vastuvõtmise eest. Nikolajev selgitas, et ta sai kaasvangilt kiirtoidupaki, mille ta valvuri käsu peale kohe tagastas.

Viru maakohus leidis, et Nikolajevil on vangla subkultuursed väärtushinnangud, kuna ta osales aastatel 2018 ja 2019 vangide massilises toidust keeldumises, sest neile ei sobinud toitu jaganud vangi staatus. Nikolajev vaidles sellele vastu, väites, et ta jättis sel ajal toidukorrad vahele, kuna tahtis seoses terviseprobleemidega kaalust alla võtta. Subkultuursete hoiakute puudumist näitab tema sõnul ka koristajana töötamine alates 2021. aastast.

Nikolajev vabanes vanglast napilt kaks nädalat enne seda, kui tal täitunuks trellide taga 30 aastat. Politsei nabis rea kuritegusid toime pannud Nikolajevi kinni 17. juulil 1992.

Nikolajev tappis 13. juulil 1992 Peipsi ääres Kallastel 34-aastase Saksamaal elanud väliseestlase Olevi, kes oli esimest korda oma kodumaad külastamas. Olev tegi Kallastel saatusliku vea, kui küsis ise Nikolajevilt sobivat kohta, kus aega veeta. Nikolajev, kellele oli Olevi uhke auto silma jäänud, kutsus ta Peipsi äärde lõket tegema. Seal hiilis ta mehele selja tagant ligi ja kägistas teda nööriga. Kui mees veel elumärke ilmutas, lõi Nikolajev talle suure kiviga pähe.

Nikolajev sõitis järgmisel päeval mõrvatud mehe autoga Tallinna. Seal läks ta tuttava naabri juurde viina jooma ja videofilmi vaatama. Ühel hetkel tekkis tüli ja külalised peksid korteriomaniku vaeseomaks. Siis tassisid mehed korterist väärtuslikud esemed autosse. Enne lahkumist kägistas Nikolajev korteriomaniku käte ja jalgadega surnuks.

Kommentaarid puuduvad