Mart Helme sõnavõtt vihastas inimesed välja: sa oled kogu inimkonna häbiplekk!

“HIV tuleb tagasi. Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla,” rääkis Helme kolmapäeval kõnepuldist.  “Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad,” jätkas Helme. “Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?” Reaalsuses on Eestisse saabunud vaid ligi 30 000 sõjapõgenikku – kust tulevad need sajad tuhanded, kellest Helme rääkis? Parafraseerides sõpra – Mart Helme on matemaatiline geenius väites, et 30 000 põgenikust, kes meile on tulnud, hakkavad paarsada tuhat prostituutideks. — Susan Luitsalu (@susanluitsalu) […]

"HIV tuleb tagasi. Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla," rääkis Helme kolmapäeval kõnepuldist. 

"Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad," jätkas Helme. "Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?"

Reaalsuses on Eestisse saabunud vaid ligi 30 000 sõjapõgenikku - kust tulevad need sajad tuhanded, kellest Helme rääkis?

Helme sõnavõtu mõistsid avalikult hukka nii tavainimesed kui ka mitmed poliitikud. Tervise- ja tööhoiuminister Tanel Kiik nimetas ühismeedias Helme sõnavõttu tülgastavaks.

Lisaks Tanel Kiigele võttis sõna ka Riigikogu esimees Jüri Ratas, kes väljendas oma sügavat pettumust Helme suunas. "Mind hämmastab, kuidas olukorras, kui loeme igapäevaselt uudiseid naistevastasest vägivallast Ukrainas, jõhkratest vägistamistest, süüdistab ta, justkui sõjapõgenikest naised tooksid Eestisse nakkushaiguseid ja kahtlustab neid prostitutsiooniga tegelema hakkamises. Selline avaldus on õudne ja tülgastav!"

Helme sõnavõtt levis laialdaselt ka Twitteri kasutajate seas, kes poliitikut tugevalt kritiseerisid. "Kõigepealt muretses Helme, et homod ronivad talle voodisse, nüüd kardab sõjapõgenikelt tripperit saada. Mehel elu nagu seiklusfilmis," ironiseerib üks kasutajatest.

Helme on ka varasemalt naiste ja naispoliitikute suunas ebameeldivaid kommentaare pildunud. Näiteks siunas ta mõnda aega tagasi Soome peaminister Sanna Marini, kui ütles, et müüjatüdrukust on saanud peaminister. "Ütle lihtsalt, et sa ei austa naisi!" kommenteerib Twitteri kasutaja Helendus.

Süüd nähakse ka Jüri Ratasel, kelle tõttu EKRE ja Helmed üldse valitsusse pääsesid. "Pärast Ratase spiikriks saamist on Riigikogust saanud hullumaja puhvet, kus korrapidajaks määratu laseb hulludel märatseda kuniks nad talle ebameeldivaid inimesi kiusavad," kommenteerib üks Twitteri kasutaja.

Helme kommentaari võrreldakse ka vene sõdurite kuritegudega Ukrainas. "Ukrainlaste prostituutideks taandamine on olemuselt samasugune rõve fetisheerimine nagu täna vene sõdurite pealt näeme. Mart Helme poolt Ukraina naiste dehumaniseerimine on ainult kraadi võrra leebem kui venelaste jälkused."

Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev kritiseeris tugevalt Mart Helme sõnavõttu ja tõdes, et see on ü.ks piinlikumaid hetki riigikogus ja mustemaid plekke stenogrammis.