Isamaa tahab keelata Vene kodanikel Eestis hääletamise: sellest on saanud julgeoleku küsimus

BNS

Hääletamine
Foto: Sven Arbet/Delfi

Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe andis neljapäeval menetlusse eelnõu, mis muudaks kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadust nii, et hääleõiguslikud oleksid vaid Eesti ja teiste Euroopa Liidu (EL) riikide kodanikud.

Eelnõu algatajateks on Isamaa fraktsiooni liikmed Tarmo Kruusimäe, Helir-Valdor Seeder, Priit Sibul, Andres Metsoja, Heiki Hepner, Raivo Tamm, Üllar Saaremäe ja Mihhail Lotman, teatas partei presssiesindaja.

Praeguse seaduse järgi võivad kohalikel valimistel osaleda ka välismaalased, kes elavad Eestis pikaajalise elaniku elamisloa või alalise elamisõiguse alusel ja kes on valimispäevaks saanud 16-aastaseks ning kelle püsiv elukoht, mille aadressiandmed on kantud Eesti rahvastikuregistrisse, asub vastavas vallas või linnas.

"Tänaseks on sellest saanud julgeolekuküsimus. Ajal, mil Venemaa agressioon Ukraina vastu on sundinud Vene ja Valgevene kodanike ees uksi sulgema isegi Eesti ülikoole, on eriti veider, et samade riikide kodanikud omavad Eestis jätkuvalt hääleõigust valimistel,“ ütles eelnõu Tarmo Kruusimäe.

Teadaolevalt ei ole 13 EL-i riigis kolmandate riikide kodanikel kohalikel valimistel hääletusõigust. Selliste riikide hulka kuulub näiteks Läti, kus kolmandate riikide kodanike osakaal elanikkonnast on suurem kui Eestis. Näiteks ei ole kolmandate riikide kodanike hääletusõigust kohalikel valimistel ka Prantsusmaal, Saksamaal ja teistes riikides.

Näita 2 kommentaari

Täiesti õige. Lõpuks üks õige asi Isamaalt. Seda oleks pidanud ammu tegema! Kui Isamaa selle ka läbi viib, siis võib ta tõusta populaarseimaks parteiks.

Vasta

Poolt!

Vasta