Tallinlased nõuavad Ukraina toetuseks Vene saatkonna esise tänava ümbernimetamist

Vene saatkond
Foto: Taavi Sepp/Delfi

Üle 1300 tallinlase on andnud allkirja Venemaa saatkonna esise tänavalõigu ümbernimetamiseks Vaba Ukraina tänavaks.

Pikk 19 hoone esise 22 meetri pikkuse tänavalõigu ümbernimetamise rahvaalgatuse on allkirjastanud 1388 pealinlast, teatasid rahvaalgatuse korraldajad reedel. Petitsioon taotleb Venemaa saatkonna hoonele aadressi "Vaba Ukraina 1" andmist.

Venemaa saatkonna tänava või tänavalõigu ümbernimetamine on ette võetud juba Riias, Vilniuses, Varssavis ja Prahas. "Ukraina välisministeerium on palunud ka Tallinna linnalt vastava sammu tegemist. Algatuse eesmärgiks on anda saatkonna töötajatele ja nende kaudu ka Kremlile signaal sellest, et tallinlased ja Tallinna linnavalitsus mõistavad kõigil tasanditel hukka vägivalla, sõjakuriteod ja genotsiidi Ukraina rahva vastu,“ sõnas petitsiooni algataja Hannes Nagel.

Tänavalõigu ümbernimetamise puhul jääks puutumata ka algupärane Tallinna vanalinna tänavavõrk. "Petitsioon ei taotle ühegi vanalinna tänava nime muutmist. Üle tuhande tallinlase soovivad vaid konkreetsele saatkonna hoonele uue aadressi andmist. Viimast võib käsitleda ka ajutise meetmena – seni, kuni Venemaa on tagastanud Ukrainale kõik okupeeritud alad ning tasunud reparatsioonimaksed,“ sõnas Nagel.

Rahvaalgatus on suunatud kohalikule omavalitsusele, sest Tallinna linn on pädev saatkonnahoone esise tänavalõigu nime muutmist algatama. Petitsiooniga saab tutvuda ja sellele allkirja anda portaalis rahvaalgatus.ee, algatuse tekst on saadaval eesti, vene ja inglise keeles. Arvesse lähevad Tallinna linna ametlikult registreeritud isikute allkirjad.

Tallinna linnavalitsusele saab esitada algatuse, mis on kogunud vähemalt ühe protsendi omavalitsuse hääleõiguslike elanike allkirjadest, ehk umbes 4400 allkirja. Kogutud allkirjade arvul saab vahetult silma peal hoida samas portaalis, rahvaalgatus.ee.

Kommentaarid puuduvad