Milline tulevik ootab ees kinnisvaraturgu? Eksperdi karm hinnang: odavamaks ei lähe midagi!

BNS

Korterid
Foto: 123rf

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on inflatsiooni, üldist hinnatõusu ja kauba vähesust arvestades vaid aja küsimus, mil Tallinna korteriturul ületatakse 3000 euro piir. 

"Trend on paigas, odavamaks ei lähe midagi," rõhutas ta pressiteates. Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind oli aprillis 2818 eurot, mis tähendab aastataguse ajaga võrreldes 27,7-protsendist kasvu.

Aprillis müüdi Tallinnas 776 korterit, mis on märtsiga võrreldes 12 protsenti väiksem näitaja. Aastases võrdluses vähenes tehingute arv aprillikuus aga ligi veerandi võrra.

Tehingute arv on vähenenud, ent hind liigub kindlalt üles. Kui märtsis oli Tallinnas korterite keskmine ruutmeetri hind 2726 eurot, siis aprillis oli see ligi 100 eurot rohkem ehk tõus oli kuu ajaga 3,4 protsenti.

"Kallimat kaupa veel liigub, aga selgelt on puudu just soodsama hinnaga uusarendustest. Samas on selge, et mõne aasta tagune aeg, mil sai mugavalt valida alla 2000-eurose ruutmeetri hinnaga uute korterite vahel, ei tule kunagi tagasi," märkis 1Partneri tegevjuht ning rõhutas, et oma kodu ostmine muutub järjest keerulisemaks. Viimane asjaolu sunnib tema sõnul paljusid vaatama rohkem üürituru poole.

Kõige kallim korter müüdi pealinnas lõppenud kuul 799 000 euroga ja kõige odavam 10 000 euroga.

Kui võtta korteritele lisaks ka muud kinnisvaraobjektid, siis tehti aprillis Tallinnas kinnisvaraga kokku 985 ostu-müügitehingut, koguväärtuses 162 miljonit eurot. Tehingute koguväärtus oli lõppenud kuul 14 protsendi võrra väiksem kui märtsis ja eelmise aasta aprilliga võrreldes kahenes kinnisvaratehingute rahaline maht samuti 14 protsenti.

Tallinnas müüdi aprillis ka 16 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 12 võrra väiksem tulemus kui märtsis. Kõige kallim säärane objekt läks müügiks ligi 1,1 miljoni  euroga ja kõige soodsam 78 125 euro eest.

Aprillis vahetas Tallinnas omanikku ka üheksa elamumaa krunti, mis märtsiga võrreldes ühe objekti võrra suurem tulemus. Soodsaim krunt maksis 42 000 eurot ja kalleim 550 000 eurot.

Kommentaarid puuduvad