Kaja Kallas ei pea maksude alandamist mõistlikuks: meil on vahendeid riigieelarves vaja rohkem kui kunagi varem

BNS

Peaminister Kaja Kallase sõnul näitab teiste riikide kogemus, et käibemaksu ja aktsiisi alandamine ei pruugi sugugi hinnatõusu pidurdada.

Peaminister nentis riigikogu infotunnis, et nii gaasi, elektri kui ka kütuse hind on kõrge ning inflatsioon on suur. Kallas rõhutas seejuures, et gaasi, elektri ja toasooja käibemaksu alandamiseks ning bensiini ja diisli aktsiisi vähendamiseks peaks olema lahendus ka lisaraha vajadusele.

Kallas tõdes, et praegu on väga rasked ajad ning rasked ajad seisavad ka ees. "Meil on sõda käimas Ukrainas, mis otseselt mõjutab nii meie majandust kui ka inimeste toimetulekut. Meil on tõepoolest suur inflatsioon. Meil on energiakriis ja sügisel võib naasta ka COVID-i kriis. See tähendab, et meil on ka vahendeid riigieelarves vaja rohkem kui kunagi varem," toonitas ta. 

"See tähendab, et kui ütleme, et me nende toodete pealt spetsiifiliselt seda maksu ei korja, siis peame vastama ka teisele poolele sellest võrrandist, mis on: kust me selle raha võtame? Kas te tahate tõsta mingit muud maksu selle jaoks, et neid kulusid katta," küsis peaminister. 

Kallas viitas, et inflatsiooni ohjamiseks on kaks tööriista – intressimäärade tõus ja eelarvekärped, ent Ukrainas käiva sõja tõttu on olukord kordi keerulisem, kuna saavad kokku kõrge inflatsioon ja tõenäoline majanduslangus.

"Kui on kõrge inflatsioon, siis riik peab käituma vastutsükliliselt ehk tõmbama koomale, kui kõik muud kulutavad; ja vastupidi, kui keegi ei kuluta, siis riik kulutab, et hoida majandus töös," märkis Kallas.

Ta tõdes, et olukorra teeb veelgi keerulisemaks see, et mustadeks päevadeks kogutud reservid on headel aegadel ära kulutatud, mistõttu läheme sellesse kriisi oluliselt nõrgemana kui varasematesse.

Näita 3 kommentaari

Lgp. peaminister Kaja Kallas, kui vahendeid riigikassasse on praegu vaja rohkem kui eal, siis mistõttu teie erakond oma pika valitsemise ajaloo jooksul on Eesti majanduse sedavõrd putsi keeranud, et praegu on vaja terve elanikkond elusalt nülgida? Millega te õigustate oma erakonna totaalset käpardlikkust Eesti elu parendamise osas? Miks teie erakond on kui parasiit, mis Eesti rahval viimasegi veretilga välja pigistab?

Vasta

Mis kallasel oma rahvast, peaasi et Brüssel silitab pead kõigi teiste aitamise eest

Vasta

Tead,mine sinna kus päike ei paista

Vasta