Paneb ahastama: Eesti inflatsioon oli aprillikuus Euroopa Liidu kõrgeim

BNS

Inflatsioon
Foto: 123rf

Euroopa Liidu (EL) aastainflatsioon kiirenes Eurostati andmetel aprillis märtsikuu 7,8 protsendilt 8,1 protsendini, Eestis aga 14,8 protsendilt 19,1 protsendini, mis oli liidu kõrgeim inflatsiooninäitaja. 

Euroalal püsis inflatsioon aga 7,4 protsendil, teatas Eurostat. 2021. aasta aprillis oli aastane inflatsioon euroalal 2 protsenti, EL-is tervikuna aga 1,6 protsenti. Eestis oli eelmise aasta aprillis inflatsioon samuti 1,6 protsenti.

Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon 5,4 protsendiga aeglaseim Maltal ja Prantsusmaal, järgnes Soome 5,8 protsendiga. Kiireim aastainflatsioon oli Eestis, 19,1 protsenti. Teisel kohal oli Leedu 16,6 protsendiga ja kolmandal kohal oli 13,2-protsendise näitajaga Tšehhi.

Kuuvõrdluses aeglustus inflatsioon kolmes liikmesriigis, püsis stabiilsena kahes ning tõusis 22 riigis.

Euroala inflatsiooni kiirenemisesse panustasid aprillis enim, 3,7 protsendipunktiga, energiahinnad. Järgnesid 1,38 punktiga teenused, 1,35 punktiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad ning 1,02 protsendipunktiga tööstuskaubad.

Euroopa Keskpank (ECB) on seadnud uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi.

Kommentaarid puuduvad