Restoranikülastaja kaebas sõjapõgenikust teenindaja peale. Juhataja: sellist kirja pole meeldiv saada

BNS

Restoran
Foto: Talleke ja Pullike Kakumäe/Facebook

Tallinnas Kakumäel asuv restoran värbas tööle kaks Ukraina sõjapõgenikku: ema ja tütre, kellest viimane asus vähesest keeleoskusest hoolimata ametisse ettekandjana - restoranipidaja, kes on enda hinnangul teinud põgenike toetamiseks kõik, on nördinud, et teenindaja keeleoskamatuse tõttu saadeti neile kaebus.

«Palkasin hiljuti tööle ema ja tütre, kes olid poliitilistel põhjustel sunnitud Ukrainast lahkuma seal valitseva olukorra tõttu. Meie omakorda otsustasime aidata inimestel integreeruda ja tööle asuda, et neil oleks elamiseks raha,» selgitas Postimehe poole pöördunud restorani Talleke ja Pullike juht Ksenija.

29. aprilli õhtupoolikul külastas restorani klient, kes teatas keeleinspektsioonile keeleoskamatust teenindajast ja lisaks keeleliselt vigasest menüüst. «Sellist kirja pole eriti meeldiv saada. Me aitame raskes olukorras inimesi ja vastu saame kaebuse. See on vastuolus tööinspektsiooni juhistega ukrainlaste kohta,» arvas restoranipidaja.

Keeleameti peadirektor Ilmar Tomusk kinnitas kaebuse laekumist. Küll aga ei olnud tema sõnul kaebuses vihjet selle kohta, kas tegu oli sõjapõgenikuga. «Kaebaja viitas küll teenindaja võimalikule rahvusele, kuid see ei olnud ukrainlane,» täpsustas ta.

Tomusk sõnas, et teenindaja keeleoskuse kohta restoran ettekirjutust siiski ei saanud, vaid tegu oli pelgalt andmepäringuga: «Ettekirjutuse osa puudutas esialgu vaid nõuet parandada õigekirjavead veebilehel.»

Keeleoskuse kohta saaks ettekirjutuse teha tema sõnul alles siis, kui on välja selgitatud, milline on töötajate keeleoskus ning kas töötajate hulgas on ka Ukraina sõjapõgenikke.

Teisel juhul saanuks Eestis kauem elanud ja siin õppinud töötaja ettekirjutuse kohe. «Kui tegemist on tõesti sõjapõgenikega, nõustame neid esmajoones keeleoskuse omandamisel. Kui neil on plaan jääda Eestisse, kohtume nendega uuesti aasta pärast ning siis teeme vajadusel juba ka ettekirjutuse nõutava keeleoskuse omandamiseks,» sõnas Tomusk.

Näita 19 kommentaari

Tomusk ajab jama suust välja. Meil on siin kohalikud venelased kes pole tahtnud kuidagi seda riigikeelt selgeks õppida aastakümnetega ja nagu ongi õige. Kirjavigadest nii palju, et meie riigis on ju kõigil peale tavakodaniku õigused igasugused lubatud, kaasaarvatud ka vigadega kirjutamine.

Vasta

Need kirjavead paistavad rohkem nagu juhi, Ksenija, puuduliku keele oskuse tagajärg, mitte nn. poliitilistel põhjuste (kuigi huvitav oleks teada mis olid need poliitilised põhjused) Ukrainast lahkunud pagulaste omad.

Vasta

Põgenik, kes põgenenud Ukrainast poliitilistel põhjustel… mõistetav kui putinlased kellel ei meeldi Ukrina praegune poliitika…..

Vasta

…… seda minagi!!!!! Ja üleüldse, kõik teavad ju, et Eestis on ka ukrainlasi. Ei saagi tahta ju, et kohe ruttu ukrainlased hakka ks EESTI keelt rääkima, kui pole seda TÄNINI TAHTNUD EGA SUUTNUD SELGEKS ÕPPIDA NEED KES ON SIIN JUBA AASTATE KAUPA!!!!! SEDA PEAKS TEADMA JA SELLEGA arvestama ka see KAEBAJA!!!! Rääkimata KEELEAMETIST. SEE KEELEAMETIL ametnik peaks Eestis elava inimesena, KUI “HÄSTI” varasemad siinelajad neid keelenoudeid täidavad. Ametnikud elavad nagu teisel planeedil, mitte praeguses Eestis!!!!!!

Vasta

Sõjapõgenik või mitte, aga sellisel kohal ilma riigikeelt oskamata tööd teha ei saa. Ja kohalik restoran peaks oma menüü üle vaatama!

Vasta

Jube omal maal ei saa ka oma emakeeles teenindust.surutakse aga seda raudtee keelt peale.

Vasta

Aga sööge kodus 😀 Teate täpselt, mida sisse ajate, naine ehk ikka oskab seda emakeelt ja odavam tuleb välja ka 😂 Või pidi ettekandja kirjaoskamatule menüüst ette lugema, aga ei saanud hakkama? Õigekirjast ei tea suurem osa eestlasigi midagi, milleks ukrainlase kallal norida? Menüü muutmist ettekandjale soovitada on muidugi ka hea mõte 😀 Tavaliselt nemad selle menüü kuskil suitsunurgas kokku panevadki 😂😂

Vasta

Toetan ideed, et harimatud empaatiapuudelised vingupillid võiks kodus istuda ja oma jalga õue mitte tõsta, neil parem ja meil ka

Vasta

Ma söön oma mütsi àra, kui Keeleinspektsioon käib päevast päeva Ida-Virumaal ettekirjutusi vàljastamas on nad siin ju kaua elanud- mõni isegi põlvkondi aga keeleoskus ikka null.

Vasta

Käisin paar aastat tagasi Sillamäel kuskil söögikohas. Ei osanud keegi minuga riigikeeles suhelda. Po angliiski sain hakkama.

Vasta

Teenindaja peab aru saama eesti keelest
. Onu teada pole vene või muu keel meil kinnitatud teiseks kohustuslikuks keeleks
Mul villand ukrainlaste toetamisest. Oma rahvas virelegu aga vaesuses

Vasta

Täpselt,mul on ka kõrini neist ukridest!Passilauas oli ukrainlane ja nõudes Eesti keeles teenindust,käratas mulle küll sa aasta pärast nende keelt räägid!Läksin infolauda kaebust esitama,seal eesti keelt kõnelev sosistas et nii siin hakkab olema….

Vasta

Olen mitmeid kordi käinud nimetatud restoranis. Keele oskamatus on seal olnud aastaid probleemne! On olnud olukordi, kus pole aru saanud, mis päevamenüüs pakutakse, sest teenindaja lihtsalt ei oska hääldada/öelda korrektselt toidu nimetust. Tõsiselt häiriv

Vasta

Mis keeles nad teenendasid? Pakun, et venelasi nende emakeeles…ja eestlased pole oodatud

Vasta

Väga mõttetud ülbarid! Kus on küll inimeste empaatiavõime???😪

Vasta

Väga õieti tegigi. Meie riigikeel on Eestikeel.Kes soovib siin töötada siis õppigu keel selgeks.

Vasta

Mul selline küsimus ,kas meil Eestis pole neid inimesi keda tuleks aidata?
Kas meil Eestis pole rahvast,kes elavad väga vaeselt ? Selle asemele ,et võtta oma rahva seas ja neid aidata. Võetakse ukraina rahvas.
Meil Eestis on vaesi inimesi kellega tuleks abistada. Ma ei tea kuidas Teil seal aga Soomes ,kui sa võtad ukrainlase tööle Riik toetab firmasid. Kui Eestis on sama sääste. Siis firmad lõikavad kasu sellest . Olen kuulnud jutte ,et ukraina naised käivad ilusalongis ja töö tehakse ära siis nad vastavad , meie ei pea maksma me oleme sõjapõgenikud me ei pea maksma . Aga kui politsei kohale jõuab maksab firma kaardiga ,mis kuulub riigile . Kuidas on võimalik neile ei tehta midagi aga kui eestlane peaks noo tegema kohe trahvid aja vaata veel et kinni ei panda. Saksamaal ja Austrias on veel riike pole nende ukrainlastega rahul toppibad oma natsi lippe igale pole . Kui sa tuled võõra riiki siis austa neid seadused mis kehtivad Eestis . Vahet pole ,et nad on põgenikud . Nägu öeldakse tunne ennast kui kodus aga ära unusta ,et oled külas .

Vasta

Kui meie umbvenelased istuvad kassas ja igal võimalikul kohal ,siis keegi ei kaeba.Mõned neist on elanud terve elu Eestis ja pole midagi. Miks siis nüüd kui inimesed on tulnud siia ,et lihtsalt ellu jääda ja proovida eluga hakkama saada hüpatakse turja. See on kadedus

Vasta

kelle peale siis kaevati pullikese või tallekese?

Vasta