Uus suund haridusinnovatsioonis! Riik ja haridustehnoloogia kogukond sõlmisid koostööleppe

Pilt: 123rf
Pilt: 123rf

Haridus- ja Teadusministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning EdTech Estonia MTÜ sõlmisid koostöölepingu haridustehnoloogia edendamiseks. Vastastikuse mõistmise ja koostöö memorandum kirjeldab lahti ühised eesmärgid ja koostöö põhimõtted, et ühiselt Eesti haridusinnovatsiooni edasi arendada.

Haridus- ja Teadusministreeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul on riigi ja haridustehnoloogia ettevõtete koostöö oluline just selleks, et meie koolidel ja õpilastel oleks kõige paremad õppimisvõimalused.

“Meil on täna üle viiekümne väga nutika hariduslahenduse alustades laste kõneravist kuni virtuaalreaalsusprillide abil keemiliste võrrandite tasakaalustamiseni, mida meie koolid usinasti kasutavad. Vastastikuse mõistmise memorandumis oleme kirja pannud esmased ühised eesmärgid ja määranud riigi ja haridustehnoloogia kogukonna vastutused. Ühise koostööformaadiga annab riik haridustehnoloogia ettevõtetele selge sõnumi, et nende panus haridusruumi on vajalik ja toetatud,” ütles Vinter-Nemvalts. 

Ühiselt loodud dokument kinnitab, et kiiresti areneva digitehnoloogia võimaluste nutikas kasutamine hariduses vajab mittetulundusliku, avaliku ja erasektori vahelist koostööd ning avatud ettevõtluskeskkonda. Nii on võimalik pakkuda õppeasutustele suuremaid valikuvõimalusi, soodustada omakorda teenuste kiiret turule tulekut ning kuluefektiivset rahastusskeemi. 

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Sille Kraami sõnul võimaldab koostööleping tegutseda ühiselt selle nimel, et Eesti ettevõtted saaksid pakkuda digitaliseeritud haridusteenuseid ja -lahendusi Eesti haridus- ja noorsootööasutustele. „Innovaatiliste haridusteenuste loomine eeldab avatud ettevõtluskeskkonda, mis soodustab uute nutikate teenuste katsetamist ja ka nende kiiret turule tulekut. Eesti ettevõtetel on väga suur kogemus erinevate e-õppelahenduste loomisel ning riigina saame toetada nende kasutuselevõttu Eestis, aga anda hoogu ka ekspordile. Eesti EdTech lahendusi kasutatakse globaalselt juba 195 riigis, meie hea hariduse ja digiriigi maine annab Eesti ettevõtetele olulise konkurentsieelise rahvusvahelisel turul,“ selgitas Kraam.

Eestis on haridustehnoloogia valdkonna teenuseid pakutud juba aastast 2002, kui ühena esimestest alustas e-päeviku platvormi pakkumist eKool. 20 aastaga on Eesti haridusteenuste pakkujate arv ulatumas 60ne ettevõtteni, millede digiteenused varieeruvad keeleõppest, õppetegevuse toetamise teenustest kuni vaimset tervist toetavate lahendusteni.

“On väga hea meel, et oleme Eesti hariduse innovatsioonis jõudnud uuele kvaliteedi tasemele, kus kõik sektorid on koostöö parendamiseks ka ühised põhimõtted kirjalikult kokku leppinud. Usun, et kokkulepitud raamistik annab positiivse tõuke, tänu millele kõigil kellel on häid ideid, kuidas hariduses midagi paremaks teha, ka oma ideed realiseerida saavad” on Märt Aro, EdTech Estonia juhatuse esimees optimistlik.

Eesti haridustehnoloogia ettevõtete rahvusvaheline edu toob läbi suurenenud kliendibaasi omakorda Eestisse vajalikke kogemusi ja praktikaid ning aitab kaasa pidevale haridusinnovatsioonile, millest võidavad ka kõik meie koolid ja õppurid. Erasektori pakutavate teenuste paljusus tagab laiaulatusliku hariduse kättesaadavuse, seda nii meil kui ka teistes riikides. Nähtavus maailmas võimaldab kaasata enam kapitali ka välisturgudelt haridusteenuste jätkuvaks arendamiseks.

EdTech Estonia on 2020. aasta lõpus loodud koostööorganisatsioon, mis koondab endas 35 haridustehnoloogia ettevõtet Eestis. Selle peamisteks tegevusteks on järelkasvu tagamine hariduse innovatsiooni vallas, koostöö suurendamine õpetajate, õppurite, lastevanemate, haridusasutuste, suurettevõtete ja riigiga ning sektori ekspordi suurendamine.

Kommentaarid puuduvad