Millal see lõppeb? Kinnisvarafirma: sügisest on oodata uut üürihindade tõusu

BNS

Korterid
Foto: Andres Putting/Delfi

Kinnivarabüroo Arco Vara analüütiku Mihkel Eliste sõnul võib tänavu sügiseks juba ettevaatavalt prognoosida kõrgemaid üürihindu kui hetkel, mis paneb eriti kehva olukorda tudengid, kes augustis otsustavad korteri üürida. 

"Tallinnas ja Tartus võib tõenäoliselt oodata tänavu üürihindade vähemalt sama või ka teatud turusegmentide osas kiiremat hinnatõusu kui ostu-müügitehingute turul. Eesti väikelinnades võib viitajaga püsida siiski ostu-müügihindade kasv veel kiirem kui Tallinnas, mille juures nendes turupiirkondades võib ajutiselt jätkuda üüritootluste alanemine," prognoosis Eliste kinnisvarabüroo turuülevaates. 

Madalad üüritootlused, halvenev makromajanduslik keskkond ning ettevaatavalt kallinev laenuraha ei soosi tema sõnul aga kinnisvarainvesteeringute kasvu, seda vähemalt lühiajaliselt pigem mitte.

Üüriturgu on viimastel kuudel mõjutanud märkimisväärselt ka sõjapõgenike turule lisandumine ning lähikuudel on analüütiku sõnul tõenäoline, et nende mõju võib olenemata sisserände vähenemisest piirkondlikul üüriturul suureneda.

"Arvestatav hulk sõjapõgenikke on jätkuvalt mingisugustel ajutistel elamispindadel, kust nad peavad lähitulevikus siirduma mõnele muule elamispinnale, mida vähemalt teoorias peaks pakkuma erasektor. Senised erasektori motiveeritust tõsta üritanud toetusmeetmed on kinnisvarainvestorite poolt vastu võetud suhteliselt ükskõikselt ning olukorra parandamiseks peaks tõenäoliselt kaaluma pigem kas maksumuudatusi või suurendama avaliku sektori poolset käendust, vähendamaks erasektori poolseid riske sõjapõgenike majutamisel," soovitas Eliste. 

Sõjapõgenike üüriturule lisandumine on lisaks tugevalt mõjutamas üürituru tavapärast hooajalisust – Eliste vaates on tõenäoline, et tavapärane sügisene järsk üürituru aktiveerumine jääb tänavu mõõdukamaks, kuna üüriturg püsib väga aktiivne juba enne seda.

Kommentaarid puuduvad