Mis saab edasi? Keskerakond liitus EKREga haridus- ja teadusministri Liina Kersna umbusaldamisel

BNS

Liina Kersna
Foto: Priit Simson/Delfi

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon koos EKRE-ga umbusaldab haridus- ja teadusminister Liina Kersnat ning kutsub ka teisi parlamendierakondi avaldusega liituma.

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Karilaiu sõnul on Liina Kersna oma tegevuses ebaõnnestunud. "Liina Kersna haldusalas on esile kerkinud mitmeid küsitavusi ja tegematajätmisi, mis on pikka aega vindunud ning kus ei ole suudetud lahendusi välja pakkuda," ütles Jaanus Karilaid. "Oleme seisukohal, et kiirtestide hanke korraldamisel rikkus minister riigihangete seaduse nõudeid ja tekitas riigile miljonite eurode ulatuses majanduslikku kahju. Pikalt on üleval olnud kõrgkoolide rahastamisega seotud probleemid ja patiseisu tõttu ei ole allkirjastatud halduslepinguid. See seab ohtu kogu kõrghariduse jätkusuutlikuse. Minister ei ole teinud selles valdkonnas otsustavaid jõupingutusi," lausus Karilaid.

Jaanus Karilaid lisas, et Keskerakond toetab eesti keele õpetamise tugevdamist nii koolides kui ka lasteaedades, kuid paraku on just tänane minister mitmed positiivset tagasisidet saanud algatused lõpetanud. 2018. aastal kutsus haridusminister Mailis Reps ellu pilootprojekti "Professionaalne eestikeelne õpetaja vene õppekeelega rühmas". Tänaseks on projektiga liitunud üheksast kohalikust omavalitsusest 40 lasteaeda. Kokku on seeläbi venekeelsetesse lasteaedadesse palgatud üle 300 eestikeelse õpetaja. 2020. aasta sügisel laiendati projekti ka koolidele ning 20 eestikeelset õpetajat alustas tööd eesti või vene õppekeelega kooli 1. ja 2. klassis, milles õpib vähemalt 10 muu kodukeelega last. Kahe aastaga kaasati 40 õpetajat.

 "Viimane haridusminister, kes antud projektidega uusi õpetajaid palkas, oli keskerakondlane Jaak Aab. Vaatamata suurtele sõnadele ja lubadustele Reformierakonna minister Liina Kersna uusi eestikeelseid õpetajaid koolidesse ning lasteaedadesse juurde ei ole palganud," nentis Jaanus Karilaid.

Umbusaldusavaldus antakse üle teisipäeval.

Kommentaarid puuduvad