Karm prognoos saabuvaks sügiseks: paljud peavad valima, kas maksta üüri või toidu eest

BNS

Raha
Foto: 123rf

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul kohtuvad saabuval talvel üleüldine kiire hinnatõus ja energiahindade uus tipp, paljud peavad valima, millised arved maksta ja millistega venitada ning üüriturul toovad rekordhinnad kaasa võlglaste arvu kasvu.

"Mul on kõigile, ka hetkel endaga kenasti toime tulevatele inimestele, üks väga tõsine soovitus – säästke, pange sel suvel veidikenegi talveks raha kõrvale. Parem minge kalli spaahotelli asemel niisama loodusesse ja tänage end selle mõistliku otsuse eest, kui detsembrikuus oma küttearvet vaatate," soovitas Vahter pressiteates. 

Mais juba 20 protsendini ulatunud aastane inflatsioonimäär tähendab tema sõnul, et kasvavad kõik kulud ja see trend on hetkel süvenev. "Paljude üürnike jaoks, kes niigi suhteliselt napilt oma kuludega toime tulevad, võib talvel olla valik, kas tasuda omanikule üüriraha ja teenusepakkujaile kommunaalkulude eest või jääda nälga," nentis ta. 

Kinnisvarabüroo juhi sõnul on perspektiiv ebameeldiv ka üürileandjate jaoks. "Ei tee paha juba praegu enda jaoks läbi mõelda, kuidas vajadusel käituda rahalistesse raskustesse sattunud üürnikuga. Mure võib olla ajutist laadi, aga selliseid uusi juhtumeid tuleb päris kindlasti kümneid, pigem isegi sadu," usub Vahter, kelle sõnul võiksid omanikud olema valmis ka väikesteks vastutulekuteks muidu korrektsetele üürnikele, sest uue kliendi leidmine võib osutuda kokkuvõttes kulukamaks ja riskantsemaks kui mõne makse kasvõi osaline ajatamine.

Kommentaarid puuduvad