Kaja Kallas lubab: uuel valitsusel pole kavas makse tõsta

BNS

Kaja Kallas
Foto: Kiur Kaasik/Delfi

Peaminister Kaja Kallas ütles reedel riigikogu erakorralisel istungil, et uuel valitsuskoalitsioonil uusi makse plaanis pole. 

Kallas tõdes, et koalitsioonileppes on mahukaid elemente ja neile peab olema ka katte. "Ja kui katetest vaadata, siis maksulaekumised on ajalooliselt kõrgel tasemel. Ligi miljard tasuti maikuus makse ehk napilt alla miljardi euro. Ja kui me võrdleme käibemaksu tasumist, siis selle aasta esimese kuu jooksul on 215 miljonit eurot tasutud käibemaksu rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Ehk siis maksulaekumised on olnud tegelikult paremad," ütles peaminister.

Kulutuste katteks, mis puudutavad energeetikat, on valitsus Kallase selgitusel 2023. aasta eelarvesse reserveerinud 169 miljonit eurot, lisaks süsinikdioksiidi heitmekvoodi tulu, mis kasvab tema sõnul eeldatavalt võrreldes kavandatuga üle 100 miljoni euro. 

Eesti Panga ökonomist ja presidendi majandusnõunik Kaspar Oja ütles neljapäeval Postimehele, et tema vaates saab koalitsioonileppe pikaajalisi kulutusi saab katta vaid maksutõusudega. 

"Palju on räägitud, et meil on tänu kiirele inflatsioonile suurenenud maksulaekumine ja see on allikas, mida saaks kasutada kulutuste tõstmiseks," rääkis Oja. "See on niimoodi lühiajaliselt. Pikaajaliselt suurenevad avaliku sektori kulusurved," nentis ta. 

Kommentaarid puuduvad