ÕUDNE! Jõgevamaal põhjustas vette lekkinud silomahl massilise kalade hukkumise

BNS

Kalad
Foto: 123rf.com

Jõgevamaal Põltsamaa vallas Umbusi jões hukkus massiliselt kalu, mille põhjustas suurfarmi silomahlast tekkinud hapnikupuudus vees, vahendab BNS.

Keskkonnameti hinnangul ei ole jõe vesi mürgitatud, kuid vees on puudu hapnikust ja seetõttu kalad hukkuvad. Õnneks tuleb pidevalt peale värsket vett ja olukord laheneb tundidega. Kahjuks siiski mõningane kalade suremus jätkub. Surnud kalad ei ole mürgised ja neid võib komposteerida. 

Reostus sattus jõkke selle lähtekohast Kalanast, kus tegutseb ka põllumajandusettevõttele Pajusi ABF kuuluvas Kalana suurfarm, kirjutab Tartu Postimees.

Pajusi ABFi juht Lembit Paal selgitas, et nädalavahetusel, tõenäoliselt laupäeva ööl vastu pühapäeva hakkas üle ajama silomahuti kogumiskaev. "Äravoolul oli ees praht ja sõelmed, sealt kerkis silomahl üle serva ja leidis tee kraavi, sealt omakorda Umbusi ojja ja siis juba jõkke," selgitas Paal.

Samas märkisid mitmed Umbusi jõe lähistel elavad inimesed surnud kalu jões juba laupäeval ning andsid sellest siis keskkonnaametile teada, seega kõik märgid suurest reostusest ilmnesid juba veidi varem.

Pühapäeva hommikuks oli suurfarmi personal juba juhtunust teadlik ning päeva jooksul õnnestus neil ummistus likvideerida ja reostusele piir panna. Ka kraav, mida mööda silomahl jõkke jõudis, kaevati läbi.

Siiski jõudis kogumiskaevust jõkke voolanud silomahl juba silmnähtavalt kahju teha. Kalanast viis kilomeetrit eemal ristub Umbusi jõgi Jõgeva-Põltsamaa maanteega. Veel esmaspäevalgi oli jões teetruubi juures näha vahust ja sogast vett ning hukkunud jõeforelle.

Ka sealt omakorda mõne kilomeetri kaugusel asuvas Lustivere paisjärves, mida Umbusi jõgi läbib, käisid keskkonnaametnikud ja vabatahtlikud välja tõstmas surnud kalu. Nende seas oli nii hauge, särgi ja hulgaliselt ahvenaid.

Kui palju silomahla selle aja jooksul jõkke voolata jõudis, Paal öelda ei osanud. "Eks keskkonnaamet hindab kahju suuruse ja meil tuleb selle eest vastutus võtta, pead liiva alla peita pole plaaniski," kinnitas Paal.

Ta sõnas, et tegu oli inimliku eksimusega. "Me oleks pidanud varem tähele panema, et seal on ummistus," tunnistas Paal ning lubas, et edaspidi ollakse neis asjus tähelepanelikumad.

Kommentaarid puuduvad