Enefit Power: rekordilise elektrihinna taga on gaasielektrijaamad

Enefit Poweri juhatuse esimehe Andres Vainola sõnul on kolmapäeva rekordilise elektrihinna taga Balti riikides asuvad gaasielektrijaamad, koguvõimsusega 2000 megavatti, kes ei ole mingil põhjusel oma pakkumisi turule teinud.

"Välisühendused on samal ajal maksimaalselt koormatud," ütles Vainola BNS-ile.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas tõuseb elektri keskmine börsihind kolmapäeval teisipäevaga võrreldes 42,4 protsenti 682,05 euroni megavatt-tunnist, kusjuures tegemist on uue rekordiga alates 8. augustist, kui hind tõusis 500,61 euroni. 

Kõige kallim, 4000 eurot megavatt-tunnist, on elektri börsihind Eestis kolmapäeval kell 18–19, kõige odavam kell 15–16, kui hind langeb 305,72 eurole megavatt-tunnist. 4000 eurot on ka kõrgeim Nordpooli börsil lubatud hind.

Nord Pooli Eesti, Läti ja Leedu turu esindaja Ingrid Aruse sõnul tekib 4000-eurone maksimaalne hind juhul, kui sellel tunnil turule müüdud kogused ei kata ära koguseid, mida soovitakse turult osta. Kogu Baltikumis on kolmapäeval maksimaalse hinnaga tunnil Aruse sõnul pakkumist vaid 1124,1 megavatt-tundi. 

Lätis ja Leedus maksab elekter kolmapäeval 823,98 eurot ehk 20,8 protsenti rohkem kui Eestis, ühtlasi on tegemist ka Nordpooli süsteemi kõrgeimate hindadega.

Aruse selgitusel on rekordilise elektrihinna peamised põhjused  tootmisüksuste remondid ja vähene tuuleenergia, samuti madal veetase Lätis, mistõttu on ka hüdroenergia pakkumised turul vähenenud. Vainola sõnul on jaamade hooldused olnud pikalt ette planeeritud ja turule teada antud. "Neid töid tehaksegi suvel ehk madalama tarbimisega perioodil, et sügis-talviseks kõrgema nõudlusega perioodiks elektrijaamad ettevalmistada," kommenteeris Vainola.

Enefit Poweri juhatuse esimees lisas, et hetkel töötab kolm Enefiti põlevkivielektrijaama ning lähipäevil naastakse turule Balti elektrijaama 11. ploki ja Auvere jaamaga.

Kommentaarid puuduvad