Otsustatud! Poola ja Baltimaad keelavad viisadega Vene kodanike riiki sisenemise

BNS

Eesti-Vene piir
Foto: Hendrik Osula/Delfi

Poola ja Baltimaade peaministrid teatasid neljapäeval, et leppisid kokku sissesõidukeelu ajutises kehtestamises  Poola ja Baltimaade peaministrid teatasid neljapäeval, et leppisid kokku sissesõidukeelu ajutises kehtestamises Euroopa Liidu (EL) viisadega Venemaa kodanikele alates 19. septembrist, lubades samas teatud erandid.

"Eesti, Läti, Leedu ja Poola leppisid kokku ühises regionaalses lähenemises ja seega väljendavad oma poliitilist tahet ja kindlat kavatsust kehtestada riiklikud ajutised meetmed viisadega Venemaa kodanikele," ütlesid neli liidrit avalduses.

"Otsustasime koos Läti, Leedu ja Poolaga kehtestada Venemaa kodanike turismivõimalustele ühtsed piirangud, et kaitsta avalikku korda ja julgeolekut,“ ütles Eesti peaminister Kaja Kallas. "Venemaa on sõja toonud Euroopa pinnale ja kasutab kõiki vahendeid, et meie ühiskondi õõnestada. EL-i piiririikidena peame hoidma Euroopa turvalisena. Praegu pole võimalik tagada, et Eesti kaudu ELi saabuvad Vene turistid ei kujuta endast ohtu. Regionaalne kokkulepe on saavutatud, nüüd jätkame tööd selle nimel, et turismikeeld Venemaa kodanikele hakkaks kehtima kogu Euroopa Liidus.“

Poola ja Baltimaade valitsusjuhtide sõnul on nad mures kasvava Euroopa Liitu saabuvate Vene kodanike arvu tõusu pärast.

"Me arvame, et see on tõsine oht meie avalikule julgeolekule ja ühisele Schengeni alale."

Uute meetmetega piiratakse sissepääs Schengeni alale Vene kodanikele, kes reisivad "turismi, kultuuri, spordi või äritegevuse eesmärgil". 

Samas tehakse erandid "teisitimõtlejatele" ja "humanitaarjuhtumite" puhul, samuti teatud juhtumitel perekonnaliikmetele ning EL-i elamislubadega isikutele.

"Me täielikult järgime vajadust jätkata Putini režiimi vastaste toetamist ja andma neile võimalusi Venemaalt lahkumiseks," ütlesid neli liidrit. 

Samas on vastuvõetamatu, et "agressorriigi kodanikud võivad vabalt EL-is reisida, kui samal ajal Ukrainas inimesi piinatakse ja mõrvatakse". 

Peaministrid ütlesid, et nad otsivad "ühise lähenemise otsimist EL-i tasandil". 

EL-i riigid peatasid 2007. aasta Venemaa kodanikele viisade väljastamise lihtsustatud korra lepingu, mis tähendab, et Venemaa viisataotluste menetlemine võtab kauem aega ja viisa saamine läheb neile rohkem maksma. Üldisemat sissesõidukeeldu ei kehtestatud. Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et liikmesriigid võivad rakendada aga riiklikke meetmeid. 

Samas ta rõhutas, et kõik meetmed peavad vastama EL-i Schengeni ala reeglitele ning Vene kodanikuühiskonna liikmetele peaks pääs EL-i olema jätkuvalt tagatud. 

Kommentaarid puuduvad