VAU! Õpetajad kogunevad Toompeale rahvasaadikuid pedagoogideks värbama

BNS

Toompea
Foto: Ester Vaitmaa / Delfi

Tallinnas Toompeal algab teisipäeval kell 9:00 riigikogu ees Eesti Haridustöötajate Liidu aktsioon, et juhtida tähelepanu õpetajate kehvale palgale ja sellest tulenevale õpetajate puudusele, vahendab BNS.

Eesti õpetajad on välja öelnud: kui palk oluliselt ei tõuse, tuleb streik. Aga enne veel on riigikogul võimalik otsustada õpetajate palgatõus. Selle julgustamiseks toimubki Toompeal poliitikute õpetajaks tööle värbamise töömess, kus pakutakse töövõimalusi koolides üle Eesti. Kõiki riigikogu liikmeid kutsutakse personaalselt kooli tööle, sest õpetajate puuduses pole kedagi teist lihtsalt enam võtta.

Töömess on sümboolne, aga mastaapne. Kohal on stendid, infotahvlid, helitehnika ja nii edasi. Võimalik on vaadata, kuidas reageerivad Toompeale saabuvad rahvaesindajad pakkumistele tulla tööle ühte või teise Eesti kooli, mida toovad põhjenduseks, mida arvavad õpetajate palgast.

Räppiv õpetaja Reesi on pannud Eesti hariduse katastroofilise olukorra ja ootused rahvaesindajatele ka laulu sisse, Toompeal tuleb ettekandmisele uus ja päevakajaline räpilooming.

Eesti Haridustöötajate Liidu maikuise uuringu kohaselt on õpetajate leidmisega raskusi 96 protsendil Eesti koolidest, 92 protsenti õpetajatest on kogenud läbipõlemist ning 94 protsenti on valmis parema palga nimel streikima. Ligi 60 protsenti õpetajatest kaalub kehva palga tõttu töölt lahkumist. Eesti õpetajate keskmine vanus on Euroopa suurim, samas palk väikseim. Puudu on hinnanguliselt 5000 vajaliku kvalifikatsiooniga õpetajat, sealhulgas vähemalt 2000 õpetajat, keda on vaja kõigi koolide viimiseks eestikeelsele õppele. Praegu on õpetajate palk 1412 eurot, rahuldav tase algab 2000 eurost.

Kommentaarid puuduvad