TOIDUHINNAD KASVAVAD ENDISELT! Toiduliit: väikeettevõtete toetusmeetmed hinnatõusu ära ei hoia

BNS

Pood
Foto: Argo Ingver / Ekspress Meedia

Valitsuskoalitsiooni eelarvenõupidamisel otsustati laiendada elektri universaalteenust ka mikro- ja väikestele ettevõtetele, kuid Eesti Toiduainetööstuse Liidu sõnul moodustab ligi 90 protsenti toidutootmise turust just suuremate tootjate toodang ning kui hinnalagi ei laiene ka neile, on toidu hinnatõus liidu vaates vältimatu, vahendab BNS.

"Elektrihinna leevendus mikro- ja väikeettevõtjatele on tore samm ettevõtluse toeks, kuid selle mõju turuolukorrale ja üldisele toiduhindade tasemele jääb olematuks," ütles toiduliidu juhataja Sirje Potisepp pressiteates.

Potisepa sõnul võib numbriliselt tunduda, et selline abi riigi poolt on suur, kuna väikeettevõtteid on tõepoolest arvukas hulk, kuid mahuliselt ei mängi nad turul otsustavat rolli. "Oleme jätkuvalt seisukohal, et toiduhindade vaos hoidmiseks on ainus tõhus meede – hinnnalae kehtestamine elektrile ja gaasile ka suurematele ettevõttetele. Väiketootja mõju Eesti inimeste toidulauale ei ole sama, mis suure piima-, leiva- või lihatootja mõju," toonitas ta. 
 
"Lõppkokkuvõttes, kui kiirelt kasvavate energia- ja toiduhindade tõttu jääbki inimesel sügistalvel raha vaid piima ja leiva ostmiseks, kannatab sellises olukorras seesama väikejuustu tootja, isegi siis, kui ta tootmiskulu on riigiabiga stabiliseerunud. Tarbijal lihtsalt ei ole varsti ostujõudu nišitoodete ostmiseks, sest nendega ei toida perekonda ära," nentis toiduliidu juht. 
 
Lisaks hinnalaele paluvad toiduainetoidutööstused jätkuvalt arvata need elutähtsa teenuse osutajate nimekirja, et tagada energiavarustatust võimalike tarnekriiside ajal. "Toitutööstus on strateegilise tähendusega sektor, mis on osa riigi julgeolekust. Soovime, et riik näeks suuremat pilti ning oskaks vaadata kaugemasse tulevikku, kui lähenevad valimised," kommenteeris Potisepp.

Kommentaarid puuduvad