President Karis Venemaa mobilisatsioonist: Putin tahab sõda iga hinnaga jätkata

Alar Karis
Foto: Rauno Vomm / Delfi

President Alar Karise sõnul tähendab Venemaa presidendi Vladimir Putini otsus välja kuulutada osaline mobilisatsioon Putini ühemõttelist tunnistamist, et sõjaga Ukrainasse minnes on ta lüüa saanud. 

"Samuti tähendab 300 000 reservväelase püssi alla võtmine, et Venemaa sõjaväe senised kaotused Ukrainas on olnud väga rängad," ütles president Karis.

Mobilisatsioon näitab Eesti riigipea sõnul ka seda, et naabritevastase sõjapoliitika jätkamise nimel ei hooli Venemaa juhtkond oma kodanike eludest, saates üha uusi üksusi lahinguväljale hukatusse, tuues leina tuhandetesse kodudesse. 

"Mobilisatsioon näitab ka seda, et Putin ei soovi sõda lõpetada, vaid tahab sõda iga hinnaga jätkata. See on põhjus, miks allasurutud kodanikuühiskond Venemaal asendas sõna „mobilisatsioon“ sõnaga „mogilisatsioon“. „Mogila“ tähendab vene keeles hauda," lausus Karis.

"Putini algatatud agressioonisõja senised kümned tuhanded hauad Ukrainas ja Venemaal jäävad igavesti süüdistama neid, kes selleks sõjaks käsu andsid, aga samuti selle sõja toetajaid," märkis riigipea.

President Karis lisas, et demokraatlik Euroopa, demokraatlik maailm ei lase end eksitada võltsreferendumitest Ukrainalt okupeeritud aladel ega hirmutada osalisest mobilisatsioonist Venemaal. "Me jääme oma toetusega Ukraina kõrvale ja meie eesmärk on teha agressorile agressiooni hind nii kõrgeks, et see lõpetaks sõja," toonitas riigipea.

Tema sõnul Eestit otseselt Venemaa mobilisatsiooniotsus praegu ei ohusta. "Küll aga ohustab kogu maailma selline Venemaa, kes vägivalla ja agressiooniga püüab ka 21. sajandil dikteerida naabritele nende välis- ja sisepoliitilisi valikuid ning ründab sõjaga nende territoriaalset terviklikkust," lausus president Karis.

Kommentaarid puuduvad