NÄDALAS 20 000 ABIVAJAJAT | Toidupank: paljud firmad tulevad appi kogu meeskonnaga

Joonatan Pärn

Toidupank
Foto: Kiur Kaasik / Ekspress Meedia

Eesti Toidupanga kommunikatsiooni- ja projektijuht Liisa Rebane-Mäe selgitab, kuidas on kõrge inflatsiooni ja üha kallinevate hindade kontekstis muutunud Toidupanga töö.

Kui paljud inimesed igal nädalal toiduabi vajavad?

"Keskmiselt on meil nädalas abivajajaid umbes 20 000."

Kas abivajajate hulk on tõusnud tänu üha kallinevatele hindadele?

"Eelmisel aastal oli meil keskmiselt 15 000 klienti nädalas. Kõige suurem nähtav (abivajajate) tõus oli aasta alguses seoses erinevate hindade kallinemisega, energiahindade tõusmisega ja ka ukrainlaste arvelt, kes on Eestisse sõja eest põgenenud. See tõus on suve ja sügise algusega stabiliseerunud. Tõenäoliselt paari kuu jooksul võib tulla veel muudatusi, seoses sellega, et algab kütteperiood ja toiduhinnad on veelgi kallinenud."

Kui palju inimesed teile toitu annetavad?

"Üldiselt on meil see (annetamine) jäänud stabiilseks. Statistikat saame jagada kevadiste toidukogumispäevade kohta, sest igal nädalal on inimestel meile keeruline toitu tuua. Kaks korda aastas korraldame toidukogumispäevi, kus inimesed saavad otse poes meile annetada. Aprillis toimund toidukogumispäevade jooksul kogusime ühe rekordkoguse toitu. Meedias oli üleval Ukraina põgenike abistamise teema ja kuna meie aitame (lisaks eestlastele) ka ukrainlasi, siis see mõjus väga hästi sellele, et inimesed tahtsid annetada."

Millest koosnevad teie poolt jagatavad abipakid?

"Toidupakk peab sisaldama kolme erineva tootegrupi toiduaineid ja kaaluma vähemalt kolm kilo. Meie keskmine toidupaki kaal on umbes kümme kilo. Iganädalane toiduabi koosneb tihti toidust, mille saame kaubandusest ehk päästetud toidust."

"Seal võib olla erinevaid asju, näiteks mille kuupäev hakkab lähenema. Alati vaatame, et (toidupakis) oleks kuivaineid, suhkrut ja õli. Samas ei ole see kindlaks määratud, et igas pakis peab olema näiteks õli. Osad abivajajad ootavad küll, et näed, keegi teine sai. Toidupaki sisu oleneb täpselt sellest, mis meil on sellel päeval võimalik jagada. Erinevatel päevadel on erineva sisuga pakid, vastavalt sellele, millist toitu oleme saanud."

Kui palju vabatahtlikke Toidupangas tööd teeb?

"Üldiselt on nii, et 90% Toidupanga tööst teevad ära vabatahtlikud. Väga palju käib ka firmasid, kes tulevad terve meeskonnaga ja teevad meie juures näiteks pool päeva tööd. Paljudel firmadel ongi selline annetamise eesmärgil vabatahtlikuks käimine kollektiivi tugevdamiseks ning ühistegevuste tegemiseks. Väga palju käib meil ka õpilasi ja läbi Töötukassa jõuavad meieni inimesed, kes saavad luua tööharjumuse ja teha lisaks pakkimisele ka muid töid. Meil on tihti vaja abi ka näiteks lihtsama paberitööga."

Milline on abivajaja profiil?

"Laias laastus on erinevaid inimesi. Ei ole ainult pikaajalised abivajajad. Tihti on ka nii, et abivajaja on meie nimekirjas ainult mõne kuu, saab oma perele läbi selle natuke toetust ning hiljem saab juba ise hakkama."

Kuidas abivajajad teieni jõuavad?

"Abivajajad jõuavad meieni läbi sotsiaaltöötajate, kelle poole peaks abi vajav inimene pöörduma. Sotsiaaltöötaja hindab inimese sissetulekut, kuidas ta tuleb toime, mitu leibkonnaliiget tal on ning ka muid faktoreid. Sotsiaaltöötajad saadavad meile nimekirjad, mille alusel jagame toiduabi."

Milliste kriteeriumite alusel inimene abi saab?

"Laias laastus kvalifitseeruvad sinna inimesed, kes saavad toimetulekutoetust ja kohalike omavalitsuste toetusi. Toiduabi võivad saada ka need, kes toetusi ei saa, vaid vajavadki ainult toiduabi. See viimane muutus toimus käesoleva aasta jaanuaris. Inimestel on võimalik saada abi ka ilma selleta, et nad saaksid kohaliku omavalitsuse käest rahalist toetust."

Otse tänavalt siis teie juurde abi paluma tulla ei saa?

"Kuna meie süsteem on seotud Euroopa Liidu abifondiga, kust tuleb osaliselt rahastus, siis seal on omad kriteeriumid. Kui tõesti inimene tuleb ja ütleb, et tal on kõht tühi, siis midagi ikka antakse, kuid see ei ole reegel. Üldiselt jagame toitu nimekirja alusel, muidu ei suudaks vahet teha nendel inimestel kes on päriselt abivajajad ja kes mitte."

Kommentaarid puuduvad