Kui kalliks kujuneb universaalteenus? Suurimad pakkujad avalikustasid oma hinnad

BNS

Elekter
Foto: 123rf

Reedel teatas Eesti Energia, et hakkab universaalteenust pakkuma hinnaga 19,24 senti kilovatt-tunni kohta ja Alexela teatas oma hinnaks 19,19 senti ning samasse suurusjärku jäävad ka teiste suuremate pakkujate hinnad; lisanduvad teenus- ja võrgutasud ning maha arvestatakse riiklik kompensatsioon.

Eesti Gaasi kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Kersti Tumma sõnul ei saa universaalteenuse hinnaerinevused elektrimüüjate vahel olema märkimisväärsed. Turundusjuhi sõnul on Eesti Gaasi pakutava universaalteenuse hind kliendile koos käibemaksuga 19,15 senti kilovatt-tunnist, millele lisandub kuutasu 1,95 eurot.

"Üldiselt võib näha ja eeldada, et universaalteenuse hinnaerinevused elektrimüüjate vahel ei saa olema märkimisväärsed. Eelkõige on inimeste jaoks otsusekoht, kas olemasolev elektripakett universaalteenuse vastu vahetada või mitte," sõnas turundusjuht ning lisas, et proovivad oma klientidele igakülgselt abiks olla otsuse langetamisel ning jätavad piisavalt aega järele mõtlemiseks," kommenteeris Tumm BNS-ile.

"Neil klientidel, kellele teeme oma arvutuste põhjal ettepaneku automaatselt universaalteenusele üleviimiseks, on loobumisotsusega aega kuni 14. oktoobrini. Kõik liituda soovijad aga saavad universaalteenusele üle viidud tagasiulatuvalt 1. oktoobrist. Seega võivad kliendid võtta asja rahulikult ja ei pea otsusega tormama," lisas Tumm.

"Universaalteenuse tarbijale laieneb perioodiks 1. oktoober – 31. märts 2023 riigi poolt kehtestatud elektrihinna kompensatsioon kuni 5 senti kilovatt-tunni kohta kuu keskmisest ilma käibemaksuta elektrienergia hinnast, mis ületab 8 senti kilovatt-tunnist," selgitas Tumm ning lisas, et elektrienergia lõplik müügihind tarbijale koos käibemaksuga Eesti Gaasi universaalteenuse puhul 13,15 senti kilovatt-tunnist, millele lisandub kuutasu 1,95 eurot.

Turundusjuhi sõnul ei sõltu võrgutasud võrguettevõtjast ja paketist ega ole elektrimüüjate poolt kuidagi mõjutatavad.

220 Energia klienditeenindus kommenteeris BNS-ile, et neilt ostetud elektrienergia teenuse hinnale lisandub riiklik aktsiis ja taastuvenergia tasu ning täiendavalt lisandub võrguteenuste tasu.

"Universaalteenuse hind on meil 19,19 senti kilovatt-tunnist. Sellele lisandub kuutasu 1,99 eurot. Kasumimarginaal sõltub Enefit Poweri elektriostu tingimustest, bilansiplaneerimise kulust, elektri finantseerimise kulust ja paljudest teistest nüanssidest. Seega kasumimarginaali ei ole võimalik üheselt määrata," teatas ettevõte.

Kuna 220 Energia pakub erinevaid elektriostu pakette – börs, fikseeritud hinnaga paketid ja universaalteenuse pakett –, kuid ei paku võrguteenuse pakette, siis ei ole ettevõttel võimalik öelda üht lõpphinda, mis kehtiks kõigile, kuna kõikidel tarbijatel on erinevad võrguteenuse paketid.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energiaturgude juht Rein Vaks ütles reedesel pressikonverentsil, et konkurentsiameti poolt kehtestatud universaalteenuse tootjahind on ainult osa rehkendusest ja lõplikuks hinnaks tarbijale kujuneb 18-19 senti kilovatt-tunni kohta, millest arvutatakse maha riiklik hüvitis 5 senti kilovatt-tunnist. 

Ajutiseks tootjahinnaks kehtestas konkurentsiamet reedel 154,08 eurot megavatt-tunni kohta ehk 15,4 senti kilovatt-tunni kohta, kuigi Enefit Poweri soovil hinna kooskõlastamise protsess jätkub. Enefit Poweri esitatud taotluses konkurentsiametile oli hinnaks 181,83 eurot megavatt-tund ehk 18,18 senti kilovatt-tunni kohta.

Kommentaarid puuduvad